Esély a pénzmegtakarításra: várhatóan meghosszabbítják az áramszolgáltató-váltás határidejét

Január 31-ről március 31-ig készül meghosszabbítani az energiaár szabályozó hatóság azt a határidőt, ameddig a lakosság áramszolgáltatót válthat. Aki nem köt új szerződést, többet fog fizetni az áramért, mivel nem szabadpiaci áron számláz neki a szolgáltató.

Nem a várakozásoknak megfelelően indult az elektromos energia piacának a liberalizációja. A lakossági fogyasztásra szánt áram hatósági árszabályozása január 1-i hatállyal szűnt meg, a hatályos rendelkezés szerint a fogyasztók a hónap végéig köthetnek új szerződést aktuális szolgáltatójukkal, vagy választhatnak újat. Az átállási folyamat azonban nagyon döcögős, alapvetően azért, mert a lakosság jelentős része nem tud róla, hogy rosszul jár, ha nem köt új szerződést, mivel a szolgáltatók elhanyagolták az ügyfelek megfelelő tájékoztatását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Január elsejétől a szolgáltatók két árral dolgozhatnak: a szabadpiacival, illetve az úgynevezett egyetemes szolgáltatási árral. Ez utóbbi lényegesen magasabb, mint a szabadpiaci ár, az eltérés mértéke szolgáltatónként változik. Ha egy fogyasztó nem köt új szerződést, akkor ezentúl nem a piaci áron fog számlázni neki a szolgáltató, hanem automatikusan az egyetemes szolgáltatási rendszerbe kerül át.

Tág intervallumban változnak az árak

A lakosság az energiaár szabályozó hatóság (ANRE) honlapján tud tájékozódni a lakhelyén alkalmazott árakról, s arról, mely szolgáltatók közül választhat. Kovászna megyében hat olyan nagy szolgáltató van jelen, melyek egyetemes szolgáltatási árral dolgoznak. Ezek 0,68 lej/kWh és 0,83 lej/kWh között változnak, előbbit a Tinmar, utóbbit a CEZ aktuális kliensei fogják fizetni, hacsak nem kötnek új szerződést. Az Electrica 0,75 lejes, az E.ON 0,76, az Enel pedig 0,77 lejes tarifát alkalmaz Háromszéken.

A szabadpiaci árak lényegesen előnyösebbek, a választék pedig nagy. 60 olyan áramszolgáltatóval lehet szerződni a kisebbik székely megyében, amelyik jobb árat kínál, mint a CEZ. A tarifák 0,64 lej/kWh-tól kezdődnek, s hat olyan ajánlat van, mely előnyösebb, mint ha a legolcsóbb univerzális szolgáltatást venné az ember igénybe. Az Enel 0,69 lejes szabadpiaci árat kínál a fogyasztóknak, szemben az egyetemes szolgáltatás 0,77 lejes díjszabásával. Az Electrica szabadpiaci árai, szerződéstípustól függően, 0,73 lejtől indulnak, míg az E.ON-nak nincs szabadpiaci ajánlata, vagy nem szerepel az ANRE adatbázisában.

Az új szerződések megkötési határidejének március 31-ig történő kitolása biztosra vehető, erre korábban már Virgil Popescu gazdasági miniszter is célzott, a szolgáltatók és az ANRE fogyasztók felé történő nem megfelelő kommunikációjára hivatkozva. A hatóság közzé is tette a határidő meghosszabbításáról szóló rendelettervezetet

Ugyanakkor az új szerződés megkötését nem érdemes halogatni, mivel amíg ez megtörténik,  a fogyasztóknak a jelenlegi szolgáltatójuk az egyetemes szolgáltatási ajánlatukban szereplő magasabb tarifával fog számlázni.   

(Nyitókép: Agerpres)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?