Jó hír: ideiglenesen kedvezményes áron kaphatják az áramot azok, akik nem kötöttek szabadpiaci szerződést

A tervezet értelmében a kedvezmény június végéig lenne érvényben.

Kezdeményezni fogja a 2012-ben elfogadott 123-as számú Energetikai Törvény módosítását az Energetikai Minisztérium, hogy ne járjanak rosszul a szabadpiacra való átállás miatt azok a fogyasztók, akik nem kötöttek új szerződést. A tervezet értelmében ezek az ügyfelek az adott szolgáltató által kínált legalacsonyabb áron fogják kapni az elektromos energiát a január 1 és június 30 közti időszakban. Jelenleg a fogyasztók milliói, akik nem választottak új szolgáltatót vagy nem kötöttek új, szabadpiaci szerződést, az úgynevezett egyetemes szolgáltatási áron kapják az áramot, ami a szabadpiaci árnál magasabb.

Februárral kezdődően az egyetemes szolgáltatást nyújtó nagyvállalatok, az Electrica, az Enel, az E.ON és a CEZ kötelesek lesznek havi rendszerességgel tájékoztatni az ügyfeleiket az általuk alkalmazott szabadpiaci árakról és arról, hogy szabadon szerződhetnek bármely szolgáltatóval.

Azon ügyfelek, akik június végéig sem kötnek új szerződést, automatikusan átkerülnek az egyetemes szolgáltatási rendszerbe, tehát a szabadpiaci árnál többet fognak fizetni az áramért. A szolgáltatók kötelesek lesznek az év végéig folytatni ezen ügyfelek tájékoztatását az árakról és a szabad szolgáltatóválasztás lehetőségéről.

Az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) szintén köteles lesz egész évben tájékoztatási kampányt folytatni, hogy a lakossági áramfogyasztókat felvilágosítsa arról, milyen jogokkal és előnyökkel jár számukra a szabadpiac bevezetése.

Országos szinten közel 6 millióan vannak azok a háztartási fogyasztók, akik 2020 végéig hatóságilag szabályozott áron kapták az áramot, s most lehetőségük van rá, hogy szabadpiaci szerződést kössenek. A még hatályos szabályozás értelmében, ha nem tették meg, akkor automatikusan átkerültek az egyetemes szolgáltatási rendszerbe, melynek az árai nagyobbak, mint a korábbi szabályozott tarifa, illetve az aktuális szabadpiaci árak.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?