banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Nagy-Bege Zoltán: bármikor lehet új áramszolgáltatót választani

Az alelnök szerint nem az ANRE, hanem a villamosenergia-szolgáltatók feladata volt értesíteni az ügyfeleket a szabadpiac bevezetéséről.

Megalapozatlanok a vádak, miszerint az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) nem menedzselte megfelelően a szabadpiacra való átállást a villamosenergia-szolgáltatás területén – állítja Nagy-Bege Zoltán, az intézmény alelnöke. A fogyasztók tájékoztatása szerinte nem a hatóság feladata, főleg mivel nincs hozzáférése a fogyasztók adatbázisához.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Minden szolgáltatót köteleztünk rá, hogy legalább három alkalommal értesítsék az ügyfeleiket a szabályzott árak megszűnéséről és a szabadpiacra való átállásról, s legalább egy szabadpiaci ajánlatot juttassanak el hozzájuk: egyszer október és november folyamán, egyszer decemberben, egyszer pedig januárban. Folyamatban van annak az ellenőrzése, hogy eleget tettek-e ennek, ha nem, akkor büntetésre számíthatnak” – nyilatkozta a Maszolnak Nagy-Bege Zoltán.Nagy-Bege Zoltán, az ANRE alelnöke

Az alelnök szerint nem állja meg a helyét az az állítás sem, miszerint az ANRE jogosulatlan piaci előnyhöz juttatta a négy fő áramszolgáltatót (Electrica, E.ON, Enel és CEZ) azzal az előírással, amely szerint január 1. után automatikusan átkerülnek az egyetemes szolgáltatási kategóriába azok a fogyasztók, akik nem kötöttek új szerződést nem kötő ügyfelek. Ennek a díjszabása 15-20 százalékkal magasabb a korábbi szabályozott tarifánál. „Nincs más lehetőség, különben az ügyfelek szolgáltató nélkül maradnának” – állítja Nagy-Bege Zoltán.

Nem csak az ár számít

Virgil Popescu gazdasági és energetikai miniszter korábban azt nyilatkozta, ha az ANRE nem változtat a jelenlegi szabályozáson, akkor törvénymódosítással fogják előírni, hogy a szolgáltatók ne a legdrágább, egyetemes szolgáltatási tarifával, hanem a legolcsóbb szabadpiaci áron számlázzanak az új szerződést nem kötő ügyfeleknek. Az ANRE alelnöke szerint ez a javaslat problémás jogi szempontból, ráadásul az esetek többségében nem vállalható a szolgáltatók részéről.

„Egy ajánlat nem csupán az árat jelenti, hanem egy sor más szerződési feltételt is. Például, ahhoz, hogy a legjobb árat megkapja, az ügyfélnek el kell fogadnia, hogy a kapcsolattartás és a számlázás kizárólag online történik. Ha ez nem teljesül, ha postázni kell a számlát, akkor nőnek a szolgáltató költségei, nem tudja a legkedvezőbb árat biztosítani” – magyarázta a hatóság vezetője. Nagy-Bege Zoltán szerint épp a miniszter javaslata nem felel meg a szabadpiac feltételeinek.

Jelenleg ha egy fogyasztó január végéig új szerződést köt, akkor egész hónapra az abban szereplő feltételek szerint fognak számlázni neki. Az ANRE elkészített egy tervezetet, amely ezt a határidőt március 31-ig tolná ki. A tervezet jelenleg közvitán van, jövő héten léphet hatályba.

Nagy-Bege Zoltán felhívja a figyelmet, hogy január 31-én vagy március 31-én semmi sem zárul le, a lakossági fogyasztók bármikor új szolgáltatót választhatnak, vagy kezdeményezhetik az aktuálisnál a szerződési feltételek módosítását. Azért érdemes a határidő előtt váltani, mert aki megteszi, visszamenőleg sem a drága áramot fizeti január 1-től.

A legkedvezőbb ajánlatot az ANRE honlapján található árösszehasonlító segítségével lehet kiválasztani.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?