Botrány az ANRE háza táján, lemondatnák az igazgatót

Úgy tűnik, az intézmény inkább a fő szolgáltatók, nem pedig a kisfogyasztók érdekeit tartja szem előtt.

Lemondásra szólította fel az energiaár szabályozó hatóság (ANRE) elnökét Cristian Bușoi EP-képviselő. A liberális politikus szerint, aki az Európai Parlament ipari, kutatási és energetikai bizottságának az elnöke, Dumitru Chiriță azért kell távozzon tisztségéből, mivel az általa vezetett intézmény nem menedzselte megfelelő módon az elektromos energia szolgáltatás átállását a szabadpiaci rendszerre.Egyelőre rosszul menedzselik az illetékesek az áramszolgáltatás liberalizálását / Fotó: Agerpres

Mint azt korábban megírtuk, január 1-től megszűnt a háztartási fogyasztóknak szolgáltatott áram árának hatósági szabályozása. Ez körülbelül 6 millió háztartást érint. A fogyasztók szolgáltatót válthatnak vagy új szerződést köthetnek a meglévővel, azonban ennek elmulasztása esetén többet fognak fizetni, mint korábban. Az ügyfelek többsége semmit sem tett, mivel nem is voltak tudatában a szabadpiacra való átállásnak, a szolgáltatók és az ANRE ugyanis nem tájékoztatták őket megfelelően.

„Több millió azon román állampolgárok száma, akik jelenleg többet fizetnek, mivel nem voltak tájékoztatva arról, mit kell tenniük, ami egy állami intézmény feladata lett volna. A szabadpiacra való áttérés sikerét azon fogyasztók számán tudjuk lemérni, akik szolgáltatót váltottak, ez pedig nálunk nagyon kicsi. A kialakult helyzet miatt nyilvánosan felszólítom az ANRE igazgatóját, adja vissza a megbízatását” – írta egy Facebook-bejegyzésben az EP-képviselő.

A négy nagy

További olaj a tűzre, hogy a Hotnews hírportál értesülései szerint az ANRE vezetősége kizárólag a szolgáltatók egy részével konzultált, mielőtt nyilvánosságra hozta volna a tervezetet, mely szerint március 31-ig meghosszabbítják a szabadpiaci szerződések megkötésének a határidejét. A megbeszélésre csak négy nagy szolgáltató, az Electrica, az E.ON, a CEZ és az Enel képviselőit hívták meg.

A független szakértőket tömörítő Intelligens Energia Egyesület állásfoglalása szerint az ANRE eljárása és a szabadpiacra való átállás szabályozásának módja nem csupán inkorrekt, hanem törvénytelen, ellentétes az Energia Törvény és Polgári Törvénykönyv több kitételével.

A botrány hatására erőre kaptak az ANRE létjogosultságát megkérdőjelező vélemények. Cristian Bușoi is utalt rá, meg kell vizsgálni az intézménynek az államigazgatás struktúrájában elfoglalt helyét és szerepét, míg Răzvan Nicolescu, az Európai Energiaár Szabályozó Ügynökség korábbi elnöke azt nyilatkozta, bele kellene olvasztani a Versenytanácsba.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?