A miniszter közbelép: a legolcsóbb szabadpiaci tarifával kell számlázni az áramot a fogyasztóknak

Virgil Popescu azt ígéri, senki sem fog a korábbinál többet fizetni az áramért.

Kész kezdeményezni  az energetikai törvény módosítását, azért, hogy a lakossági fogyasztóknak ne kelljen a korábbinál többet fizetniük a villanyáramért a szabadpiacra való átállás során, jelentette be Virgil Popescu szakminiszter. A jelenlegi szabályozás értelmében, ha egy fogyasztó nem köt új szerződést, akkor a jelenlegi szolgáltató automatikusan az egyetemes szolgáltatási tarifával számolja fel neki a felhasznált elektromos energiát, ami magasabb, mint a szabadpiaci árak.

Virgil Popescu javaslata szerint a fogyasztóknak január 1-től, új szerződés hiányában, a szolgáltató által alkalmazott legalacsonyabb szabadpiaci áron kellene számlázni. „Leellenőriztettem a Versenyhivatallal, teljesen összhangban van a szabadpiaccal” – nyilatkozta az energetikai miniszter. Elmondása szerint kedden tárgyalt erről az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) képviselőivel, mely intézmény a maga hatáskörében meg tudná tenni a változtatás gyakorlatba ültetéséhez szükséges intézkedéseket. Ha január 15-ig nem kerülne erre sor, az Energetikai Minisztérium kezdeményezni fogja a szükséges törvénymódosítást.

Virgil Popescu szerint elfogadhatatlan, s ellentétes a szabadpiac szellemével, hogy a fő áramszolgáltatók, visszaélve piaci fölényükkel és a fogyasztók tájékozatlanságával, a létező legnagyobb áron számlázzanak az ügyfeleiknek. „Van 6 millió kliensük, akik eddig szabályozott áron kapták az áramot. Soha nem fizettek értük. Amikor megtörtént a privatizáció, ezek a cégek az elosztó rendszert vették meg, nem az ügyfeleket. Ennek ellenére átvették ezeket az adatbázisokat, az ügyfeleket, s bár nem fizettek értük, a maguk monopóliumaként használják őket. Ez nem maradhat így. 6 millió ügyfél nem lehet monopólium tárgya, hogy úgy kezeljem őket, ahogy akarom” – jelentette ki az energetikai miniszter, a négy fő szolgáltatóra, az Electricára, az E.ON-ra, az Enelre és a CEZ-re utalva.

Az elektromos energia árának állami szabályozása január 1-én szűnt meg, a szabadpiacra való átállás folyamata pedig botrányoktól hangos. A szolgáltatók és az ANRE nem tájékoztatta a fontos változásról a fogyasztókat, az átállási folyamat pedig úgy van kigondolva, hogy az a nagy szolgáltatók, nem pedig a kisfogyasztók érdekeit szolgálja.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?