Fizetésképtelenné vált egy energiaszolgáltató, áram nélkül maradhat a képviselőház és a SRI

A Getica 95 lakossági ügyfeleinek nincs mitől tartaniuk, szükség esetén átveszi őket valamelyik áramszolgáltató nagyvállalat.

Csődvédelmet kért a legnagyobb szabadpiaci elektromos energia szolgáltató, a Getica 95. „Bármely cég életében eljöhet ez a pillanat. A mi esetünkben nem arról van szó, hogy veszteségeket halmoztunk volna fel, hanem egyszerűen akkut készpénzhiánnyal küszködünk, ezért kérjük az állam védelmét” – nyilatkozta Viorel Tudose, a vállalat vezérigazgatója.

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) adatai szerint a Getica 95 a legnagyobb szabadpiaci szolgáltató, tavaly megelőzte az Electrica Furnizare Rt.-t. A Getica 95 piaci részesedése jelenleg 12,15 százalék, míg az állami áramszolgáltatóé 9,95 százalék. Romániában 8,7 millió háztartási fogyasztó van, ezeknek kevesebb, mint fele kötött szabadpiaci szerződést. Ez azt jelenti, hogy a Getica 95-nek közel félmillió kisfogyasztóval lehet szerződése.

Ezeket semmilyen hátrány nem éri akkor sem, ha a Getica 95 esetleg kénytelen lesz felfüggeszti az áramszolgáltatást. Ebben az esetben a lakossági fogyasztókat automatikusan átveszi az Electrica, az E.ON, az Enel vagy a CEZ egy három hónapos időtartamra. Ez idő alatt a Getica 95 ügyfelei új szerződést köthetnek bármelyik szolgáltatóval.

A cég ipari ügyfelei ellenben hoppon maradnának, ha a Getica 95 nem tudná biztosítani a szolgáltatást. Ebben az esetben ideiglenesen áram nélkül maradhat a titkosszolgálat (SRI), a kormányőrség (SPP), a képviselőház, a számvevőszék, a bukaresti metrót üzemeltető Metrorex, leállhat a bukaresti közvilágítás.

A cég nagyon sikeres évet zárt tavaly, a bevételei két és félszeresére nőttek, 1,5 milliárd lejre, a nyeresége pedig megtriplázódott. A Getica 95 azért került súlyos pénzzavarba, mivel az elmúlt hónapokban jelentősen megugrott az elektromos energia ára. A világpiacon nőtt az energiahordozók (földgáz, kőolaj, szén) ára, s ezzel párhuzamosan nagyon megdrágultak a szén-dioxid kibocsátási bizonylatok is, egy év alatt 21 euróról kb. 50 euróra.

Mivel az Európai Unió nagyon elkötelezett az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentése mellett, a szakértők a bizonylatok további drágulására számítanak. Romániában viszonylag magas a fosszilis tüzelőanyagokkal előállított elektromos energia aránya, ezért ez különösen érzékenyen érinti a hazai termelőket, szolgáltatókat. A romániai áramtőzsdén (OPCOM) májusban 59 euró körüli összegbe került 1 kWh energia, ami 2,3-szorosa az egy évvel korábbi árnak. Az OPCOM adatai szerint 2007 májusa óta nem volt ennyire drága az áram.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?