Nem kötött szabadpiaci szerződést? Akár 7 százalékkal nőhet a villanyszámlája

Fotó: Energia InteligentăA drágulás két hullámban érkezik, az elsőre július 1-től számíthatunk.

Öt hónapnál több telt el az elektromos energia piacának teljes liberalizálása óta, azonban a lakossági fogyasztóknak csak körülbelül 40 százaléka kötött szabadpiaci szerződést. Azok, akik eddig nem tették meg, rövidesen a pénztárcájukon fogják megtapasztalni ennek a hátrányát.

A független szakembereket tömörítő Intelligens Energia Egyesület információi szerint július 1-től átlagosan 4,8 százalékkal többet fizetnek majd az áramért azok a fogyasztók, akik az általános szolgáltatási rendszerben maradtak, mert nem kötöttek szabadpiaci szerződést. A drágulás mértéke régiótól, illetve szolgáltatótól függően változik. Az Electrica erdélyi ügyfelei 6 és 7 százalék közötti drágulásra számíthatnak, míg a Bánságban aktív Enel tarifái 2,5 százalékkal nőnek.

A legrosszabbul az Olténiában élők járnak majd, a CEZ ugyanis 7,5 százalékot meghaladó mértékben drágít. A legkevésbé az Enel Distribiție Muntenia ügyfelei fogják megérezni a drágulást, akik csupán 1,3 százalékkal fognak többet fizetni az áramért.

A energiapiaccal foglalkozó civil szervezetnek van még egy rossz híre a fogyasztók számára. Munkatársaik jóslása szerint 2022. január 1-én valószínűleg újabb, 5 százalékos áremelés következik.

Az Intelligens Energia Egyesület számításai szerint az Enel általános szolgáltatásban részesülő bánsági ügyfelei, havi 125 kWh fogyasztás esetén éves szinten legalább 30 lejjel többet fognak fizetni az áramért. Az Electrica dél-erdélyi fiókja 125 kWh fogyasztás esetén minimum 74 lejjel többet fog kiszámlázni. Az állami áramszolgáltató észak-erdélyi kliensei legkevesebb 82 lej pluszkiadásra számíthatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Azonban mindez elkerülhető, mivel azok, akik mostanáig nem kötöttek szabadpiaci szerződést, bármikor megtehetik. Szabadpiaci szerződést bárki, bármikor köthet, a jelenlegi szolgáltatójával, vagy egy másikkal. A legelőnyösebb ajánlatot az Országos Energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) honlapján található árösszehasonlító segítségével lehet kiválasztani.

(Nyitókép: Energia Inteligentă)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?