Lényegesen többet fizethetünk az áramért július 1-től, ha nem kötünk szabadpiaci szerződést

Akár 16 százalékos eltérés is lehet július elsejétől ugyanazon szolgáltató szabadpiaci és az egyetemes szolgáltatási rendszerben alkalmazott árai között.

Június 30-án lezárul egy szakasza az áramszolgáltatás szabadpiaci viszonyokra való átállási folyamatának. Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) egy korábbi rendelete értelmében az említett dátumig a szolgáltatók a legalacsonyabb tarifájukon kötelesek számlázni az áramot azoknak az ügyfeleknek, akik nem kötöttek szabadpiaci szerződést, vagyis az egyetemes szolgáltatási rendszerben kapják az áramot. Erre azért volt szükség, mivel az szabadpiacra való átállás a vártnál sokkal nehézkesebben halad, amit a szakemberek részben azzal magyaráznak, hogy a szolgáltatók nem tájékoztatták megfelelő módon a klienseiket.

Március végén a lakossági áramfogyasztóknak csupán 40 százaléka rendelkezett szabadpiaci szerződéssel. Az ANRE fentebb említett rendelete nélkül a fogyasztók fennmaradó 60 százaéka lényegesen többet fizetne az áramért, egyes szolgáltatók szabadpiaci, illetve egyetemes szolgáltatási tarifái között ugyanis nagy eltérések vannak.

A Versenyhivatal márciusi vizsgálata azt mutatta, hogy az Enel Energie, az Enel Energie Muntenia és a CEZ esetében az egyetemes szolgáltatási rendszerben alkalmazott ár 9-16 százalékkal nagyobb a legjobb szabadpiacinál. Az Electrica Furnizare és az E.ON Energie esetén a különbség kisebb, mindössze 2-4 százalék.

A június 30-ig tartó türelmi időszak lejártát követően az egyetemes szolgáltatási rendszerben maradó ügyfelek a fenti értékeknél is nagyobb drágulásra számíthatnak. Az energetikai szakembereket tömörítő Intelligens Energia Egyesület (Asociația Energie Inteligentă) tanulmánya szerint július 1. után az elektromos energia ára 10 százalékkal nőhet, míg a gázért kb. 20 százalékkal fognak többet számlázni a szolgáltatók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az egyesület azt ajánlja a fogyasztóknak, hogy használják az ANRE honlapján található árösszehasonlítót, s annak alapján válasszanak maguknak szolgáltatót, kössenek szabadpiaci szerződést. Az áramszolgáltatás terén január 1-én álltunk át a szabadpiacra, akkor szűntek meg a hatóságilag szabályozott árak.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg