Megdobta a járvány a háztartási áramfogyasztást Romániában

Többet ültünk otthon, ezért aztán rekordmennyiségű elektromos energiát használtunk.

Soha nem használtak még annyi elektromos energiát a romániai háztartások, mint 2020 első 11 hónapjában. A lakossági fogyasztás 11,7 millió MWh volt, 4,3 százalékkal több, mint 2019 azonos időszakában.

„Azt hiszem, hogy a fogyasztás a Covid miatt nőtt meg: az emberek otthon ültek, és otthonról dolgoztak. Arra számítok, hogy közép- és hosszútávon fennmarad ez a folyamat, főleg, hogy az állam elég passzív a lakások energetikai hatékonyságának javítása terén” – nyilatkozta Răzvan Nicolescu, a Deloitte tanácsadó cég energetikai kérdésekben illetékes munkatársa.

A szakember véleménye szerint a járvány elmúltával meg fog szűnni a lakossági fogyasztást serkentő aktuális konjunktúra, azonban a növekvő trend megmarad, mivel európai viszonylatban a romániai családok háztartási gépekkel való ellátottsága nagyon alacsony, és ez  változni fog.

A teljes fogyasztás csökkent

Az Országos Statisztikai Intézet adatai azt mutatják, hogy bár a lakosság több áramot használt, mint 2019-ben, január elejétől november végéig a teljes fogyasztás 4 százalékkal csökkent. Ez szintén a járvány következménye, ugyanis a gazdaság energiaigénye 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közvilágítás fogyasztása még nagyobb mértékben, 12,2 százalékkal csökkent.

A 48,5 millió MWh értékű összfogyasztás az elmúlt öt év minimuma. Az időszak csúcspontját 2018 jelentette 50,9 millió MWh fogyasztással. Az elektromos energia termelés szintén visszaesett, 6,5 százalékkal, 57,6 milliárd MW-ra. A legnagyobb arányban, 15,5 százalékkal a szén- és a gáztüzelésű erőművek teljesítménye csökkent tavaly. A vízierőművek 3,8 százalékkal termeltek kevesebbet, ellenben a szélerőművek 2,9 százalékkal több energiát állítottak elő, mint 2019 azonos időszakában.

A teljes fogyasztás csökkenése és a háztartási fogyasztás növekedése miatt ez utóbbi részaránya 24,1 százalékra nőtt, ami szintén rekordot jelent.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?