Erdélyben a fogyasztók 2 százalékának van csak intelligens villanyórája

Több EU-tagállamban 100 százalékos az áramszolgáltatás digitalizálási szintje, nálunk 15 százalékos.

A hazai fogyasztók mindössze 15 százalékánál van felszerelve intelligens villanyóra. Ez a modern készülék jelenti az első lépést az áramszolgáltatás digitalizálása felé, lehetővé téve a valós időben történő információcserét az energiatermelő, az elosztó és a fogyasztó között. A hagyományos villanyórákkal szembeni előnyük az, hogy az ügyfél a valós fogyasztást fizeti ki, nem pedig egy becsült értéket.

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) adatai szerint 2020 végén 1,432 millió intelligens villanyóra működött Romániában. A fogyasztók száma 9,7 millió, ami azt jelenti, hogy az elektromos energiaszolgáltatás digitalizálásához nélkülözhetetlen készülékekkel való ellátottság 15 százalékos. A szolgáltatók között óriási különbségek vannak a digitalizálás szintjét tekintve.

A legnagyobb hangsúlyt az olasz tulajdonban levő Enel fordította a modernizálásra, ami a legnagyobb befektetést is jelenti. A legnagyobb arányban az E-Distribuție Dobrogea ügyfelei vannak bekapcsolva az Intelligens Mérési Rendszerbe (SIM), 35 százalékuknál van felszerelve intelligens villanyóra. Az E-Distribuție Muntenia és a Bánságban aktív E-Distribuție Banat klienseinek az ellátottsága 32, illetve 28 százalék. Mindhárom cég az Enelhez tartozik.Fotó: Agerpres

A német tulajdonú E.ON-nak, a Delgaz Grid nevű cégen keresztül 1,515 millió ügyfele van Romániában. Közülük 324 ezernek van intelligens villanyórája, ami 21 százalékos lefedettséget jelent.

A nagy áramszolgáltatók közül az Electrica tanúsítja messze a legnagyobb érdektelenséget a digitalizálás iránt. Az állami vállalat havasalföldi fiókjánál, a DEER Muntenia Nordnál a fogyasztók 4 százaléka van bekapcsolva a SIM-be, s ez még a cégcsoporton belüli legjobb eredmény. A két erdélyi részleg, a DEER Transilvania Sud és a DEER Transilvania Nord esetében az ügyfelek mindössze 2 százalékának van intelligens villanyórája, 2,48 millióból 49 ezernek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Annak, hogy a piacvezető állami áramszolgáltató ennyire elhanyagolja a fejlesztést, nem anyagi okai vannak, a cég ugyanis stabilan nyereséges, 2018-ban 140, 2019-ben pedig 114 millió lej profitot ért el. Az ANRE éves célokat tűzött ki, kötelező érvénnyel, az áramszolgáltatás digitalizálását illetően. Tavaly az Enel ezt kb. 134 százalékban teljesítette, az Electrica erdélyi részlegei azonban 50 százalék alatti arányban.

Az intelligens villanyórák elterjedése tekintetében Románia az EU kullogói közé tartozik. Míg nálunk az ügyfelek 85 százalékánál időről-időre még mindig csenget a villanyóra leolvasó, addig Dániában, Spanyolországban, Olaszországban és Észtországban már egyetlen olyan háztartás sincs, ahol a fogyasztást ne digitálisan mérnék.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?