banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Áramszolgáltatás: 13 százalékkal drágítanak egyes cégek július 1-től

A drágulás azokat érinti, akiknek nincs szabadpiaci szerződésük.

A háztartási fogyasztók több mint fele kötött mostanáig szabadpiaci áramszolgáltatási szerződést. Ezt Nagy-Bege Zoltán, az Energiaár-szabályozó Országos Ügynökség (ANRE) alelnöke jelentette be, az Energia a koronavírus után címet viselő konferencián tartott előadásában.

Az áramszolgáltatásban 2021 január 1-től szűntek meg a hatóságilag szabályozott árak, a szolgáltatás azóta teljes mértékben szabadpiaci feltételek mellett zajlik. Az átálláskor a 8,9 millió fogyasztó közül körülbelül 3 milliónak volt szabadpiaci szerződése.

„Az év első öt hónapjában további 1,3 millió fogyasztó kötött szabadpiaci szerződést, ezzel ezek aránya 48 százalékra emelkedett. Az új szerződések számának havi átlaga 200-250 ezer volt, ami azt jelenti, hogy június végére a fogyasztók több mint felének lesz szabadpiaci szerződése” – jelentette ki az ANRE alenöke.

A szabály az volt, hogy június végéig, azoknak a lakossági fogyasztóknak, akik nem kötöttek szabadpiaci szerződést, a négy nagy szolgáltató – Electrica, E.ON, Enel, CEZ – a legalacsonyabb egyetemes szolgáltatási tarifával szálázta az elektromos energiát. Ez az átmeneti időszak július 1-én véget ér.

„Az árak nőnek, a nagybani és a kiskereskedelmi piacon is. Július 1-től a négy nagy szolgáltatnál 3 és 13 százalék közötti arányban fog nőni az elektromos energia ára” – mondta Nagy-Bege Zoltán. Ez a drágulás azokat érinti, akik nem kötöttek szabadpiaci szerződést.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az ANRE alelnöke azt is elmondta, hogy 2019 óta Románia elektromos energia deficittel küzd, az elmúlt időszakban nettó importőrré vált. Ennek, valamint az áram drágulásának az egyik oka az, hogy az elmúlt évtizedekben az állam szinte semmit nem fektetett be a hazai termelési kapacitások fejlesztésébe. A szénerőművek egyre kevésbé tudnak versenyképes áron elektromos energiát előállítani, s ez a folyamat erősödni fog az elkövetkező években.

„Románia elkötelezte magát a szén kivezetése mellett, ezen az úton kell haladnunk. Ugyanakkor egyes piaci körülmények is erre kényszerítenek bennünket, jelenleg egy szén-dioxid kibocsátási kötvény ára 50 euró felett van” – hangsúlyozta az energetikai szakember.

Akik mostanáig nem kötöttek szabadpiaci szerződést, azok megtehetik július 1. után is, aktuális szolgáltatójukkal, vagy bármely más, a szabadpiacon aktív céggel.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?