Tíz százalékkal emeli a kenyér árát az egyik legnagyobb székelyföldi pékség

Beteljesült a mezőgazdasági miniszter, illetve a malom- és a sütőipari munkáltatói szövetség vezetőjének minap elhangzott jóslata, miszerint az idei rekord hazai búzatermés ellenére elkerülhetetlen a kenyér drágulása. Az egyik legnagyobb székelyföldi pékség tíz százalékos áremelést vezet be szeptember 13-tól, és hasonló lépésre készül az ágazat többi szereplője is.

Tíz százalékkal megemeli két hét múlva valamennyi termékének árát az egyik legnagyobb és legismertebb székelyföldi sütőipari vállalkozás, a Diószegi Pékség. Tulajdonosa, Diószegi László a döntést elsősorban a termékeik alapanyagainak jelentős drágulásával magyarázta. „Közel két éve nem módosítottunk a kenyér árán, most egy tíz százalékos áremelésre vagyunk kényszerítve szeptember 13-tól, valamennyi péktermékünk esetében” – jelentette ki a Maszolnak.

Illusztráció. | Fotó: MTI

A vállalkozó elmondta, a búza árának alakulása miatt jelentősen drágult a liszt, idén már negyedszer emelkedett az ára ezen a héten annál a malomnál, ahonnan a Diószegi Pékség szerzi be az alapanyagot. „Ez a negyedik drágulás volt idén eddig a legnagyobb, és nem hiszem, hogy az árnövekedés meg fog állni, mert a búza is egyre drágul” – jelentette ki portálunknak Diószegi László, megjegyezve, hogy az év elejétől eddig mintegy 35–40 százalékkal emelkedett a liszt ára.

Kérdésünkre kifejtette, azért drágul az idei rekordtermés ellenére is a búza, mert az árát a világpiaci folyamatok határozzák meg. „A búza értékesítése gabonatőzsdén történik, és a törökök, egyiptomiak, kínaiak nagyon jó áron, nagyon nagy mennyiséget vásárolnak most fel fel. Ha egy hazai malom nem hajlandó megadni ezt az árat, akkor a termelő inkább külföldön értékesíti” – magyarázta a vállalkozó.

A kenyér drágulását a napokban Adrian Oros mezőgazdasági miniszter, illetve a malom- és a sütőipari munkáltatói szövetség (Rompan) elnöke, Aurel Popescu is elkerülhetetlennek nevezte. A tárcavezető elmondta, a 11,4 millió tonnás rekord hazai búzatermés ellenére a sütőipari termékek ára emelkedni fog, mert globálisan gyenge volt az idei búzatermés, ami a nemzetközi piacokon felverte a gabona árát. A Rompan elnöke, Aurel Popescu szerint a kenyér drágulásához hozzájárul az energiaárak növekedése is, egy MWh áram például a korábbi 230 lej helyett már 478 lejbe kerül. Ezért a munkáltatói szövetség képviselői azt kérték az energiaügyi minisztériumtól, nyújtson villanyszámla-támogatást az ágazatnak, e nélkül ugyanis a csőd közelébe kerülhetnek a malom- és a sütőipari vállalkozások. Virgil Popescu tárcavezető azt ígérte, hogy megfontolja a kérésüket.

Diószegi László szerint ezzel magyarázható, hogy a malomipar most legalább harminc–negyven százalékkal drágábban szerzi be a búzát, mint tavaly. „Így automatikusan drágábban adják ők is a lisztet. Ez egy körforgás. Ha a hazai búza csak Romániában kerülne forgalomba, akkor nem lenne semmilyen probléma. Csökkenne a búza ára, mert a kiváló idei termésnek köszönhetően nagyobb lenne a kínálat, mint a kereslet” – részletezte.

Mint megtudtuk, a villamos energia árának emelkedése nem érinti nagymértékben a székelyföldi pékséget, mert 80 százalékban fát és 20 százalékban áramot használ a sütéshez. Igaz, hogy a fa is harminc százalékkal drágult idén tavalyhoz képest – jegyezte meg a cégvezető.

A vállalkozó elmondta, az elmúlt időszakban alaposan változott a Diószegi Pékségnél a költségek szerkezete. Korábban a termékeik árának ötven százalékát a liszt képezte, ma már a munkadíj a meghatározó kiadásuk. „Évente többször is fizetést kell emelni, hogy meg tudd fogni a pékeket. Ha ugyanis nem elégedettek a bérükkel, elmennek külföldre dolgozni” – fogalmazott Diószegi László, akinek közlése szerint pékségüknél jelenleg egy kiló kenyér árának 40 százalékát a munkadíj, 35 százalékát a liszt és 15 százalékát az energiafogyasztás és a szállítás költsége képezi, a fennmaradó 10 százalék pedig a profit.

A vállalkozó szerint a szeptember 13-tól bevezett tíz százalékos áremelés nem fedezi költségeik növekedését. A finompékáru esetében például a liszthez hasonlóan 30–40 százalékkal drágultak az alapanyagok, a megybefőttől a vajig. Szintén az év elejétől 20 százalékkal nőttek a szállítási költségek is. „Én azt hittem, hogy a járvány miatt keresletcsökkenés lesz, és mindennek csökkenni fog az ára. De éppen fordítva történt” – jegyezte meg.

Arról, hogy ilyen körülmények között miért csak tíz százalékkal emeli árait két hét múlva a Diószegi Pékség, kijelentette: egyrészt a termékeik árának az alapanyag csak az egyik összetevője, másfelől a romániai életszínvonal nem engedi meg, hogy drasztikus áremelésekhez folyamodjanak. „A kenyeret el is kell tudni adni. Az emberek nem bírnának meg egy 30-40 százalékos drágítást” – szögezte le Diószegi László.

Kapcsolódók

Kimaradt?