Jelentősen drágulhat a kávé a rendkívüli brazíliai szárazság és fagyok miatt

Az elmúlt évtizedek legalacsonyabb hőmérsékleteit – időnként mínusz 20 fokot is – mérték Brazíliában ezen a télen, ráadásul a koronavírus-világjárvány miatt megnövekedett a szállítási díj is, így a kávé jelentős drágulására számíthatunk az elkövetkező időszakban – írja a News.ro a Reuters nyomán.

Brazíliában 1994-ben volt hasonló fagy, akkor az azelőtti hét évben addig nem látott mértékben emelkedett meg a zöld kávébab ára. Az arabica kávé ára az elmúlt egy év alatt már így is megduplázódott az egyesült államokbeli ICE tőzsdén, aminek oka főként az volt, hogy az elmúlt 91 évben nem volt akkora szárazság, mint tavaly. A keletkezett károk mértékét még most is vizsgálják, és az előrejelzések szerint a kávéültetvényeknek mintegy hét évre lesz szükségük ahhoz, hogy újra a régi mennyiségben teremjenek.

A JDE Peet's, amely többek között a Douwe Egberts, a Kenco és a Peet's kávét forgalmazza, arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt 12 hónapban drasztikusan emelkedett az alapanyag, a szállítás és más járulékos költségek ára is.

Az áremelkedés várhatóan érezhető lesz a fogyasztói kosárban is, ugyanis a szakértők a kenyér, a növényi olajok és az cukor drágulását is előrevetítik. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) étkezési ügynöksége kiszámolta, hogy világszinten idén júliusra 31 százalékkal nőtt az alapélelmiszerek ára tavaly, az év ugyanezen hónapjához viszonyítva.

(Címlapkép: eliasfalla/Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?