Hamis hírek terjesztése miatt folyik vizsgálat a brazil elnök ellen

Jair Bolsonaro bizonyítékok nélkül folyamatosan támadja az ország választási rendszerét.

A brazil legfelsőbb bíróság a legfelsőbb választási bíróság (TSE) kérelme alapján döntött így. Utóbbi testület maga is vizsgálatot indított, amiért az államfő „politikai és gazdasági hatalmával visszaélve” azt hangoztatja, hogy ellenfelei az elektronikus választási rendszert kihasználva el akarják csalni a jövő évi választásokat. A vizsgálat célja, hogy megállapítsák, Bolsonaro valóban „sértegető, rágalmazó és becsületsértő” módon viselkedett–e. „A köztársaság elnöke törvénysértő cselekedetekkel gyanúsította a legfelsőbb bíróság tagjait a tömegtájékoztatási eszközökön és a közösségi hálózatokon keresztül, hogy aláássa a bírói hatalmat és veszélyeztesse annak függetlenségét” – írta határozatában a taláros testület.

A vizsgálat kiterjed a múlt csütörtökön, Facebookon közvetített több mint kétórás élő videóra is, amelyben Bolsonaro a legkisebb bizonyíték nélkül beszélt arról, meggyőződése, hogy az 1996-ban bevezetett elektronikus urnák segítségével csalások történtek az előző két elnökválasztás során.

A TSE azt követően voksolt a Bolsonaro elleni nyomozás megindítása mellett, hogy az elnök egy olyan választási rendszer fenntartásával vádolta a bíróság tagjait, amelynek célja Luiz Inácio Lula da Silva korábbi baloldali elnök újbóli hatalomra segítése.

A hivatalban lévő elnök nyomtatott bizonylatok kötelezővé tételét követeli, amelyekkel szerinte – vitatott eredmények esetén – igazolhatók lennének az elektronikusan leadott szavazatok. Hozzátette, előfordulhat, hogy nem fogadja el a következő évben esedékes elnökválasztás eredményét, ha nem eszközölnek változtatásokat a rendszeren. Korábban azt is mondta, ha nem lesznek nyomtatott bizonylatok, akkor választások sem lesznek 2022-ben.

Bolsonaro javaslatáról csütörtökön szavaz egy kongresszusi bizottság.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?