Szélsőjobboldali jelölt esélyes a brazil választásokon

A szélsőjobboldali Jair Bolsonaro nyerte a brazil elnökválasztás első fordulóját.

A nyugalmazott tábornok a szavazatok 99 százalékos összesítése szerint a voksok kicsivel több mint 46 százalékát kapta, míg a választás másik nagy esélyese, a baloldali Munkáspárt jelöltje, a libanoni keresztény származású Fernando Haddad csaknem 29 százalékkal maradt alul vele szemben. Mivel azonban Bolsonaro nem szerzett abszolút többséget, második fordulót is kell tartani.

Bolsonaro szerint csak azért nem lett eredményes az első forduló, mert problémák akadtak az elektronikus szavazóurnákkal.

A 63 éves szélsőjobboldali jelöltet néhány héttel ezelőtt megkéselték egy kampányrendezvényen. Bolsonaro jelenleg is lábadozik, de elemzők szerint nagy az esélye annak, hogy a választások második fordulóját ő nyeri majd. A politikust sokan bírálják politikai nézetei miatt, sokan csak Trópusi Hitlerként, mások pedig a trópusok Trumpjaként emlegetik, mivel a szélsőjobboldali Bolsonaro rendpárti, rasszista, homofób és nőgyűlölő, de a végletekig korrupcióba fulladó országban mégis rendkívül népszerű lett.

Kapcsolódók

Kimaradt?