Bebörtönzik Brazília volt államfőjét

Brazíliában a legfelsőbb bíróság elutasította Luiz Inácio Lula da Silva korrupcióval miatt elítélt volt brazil államfőnek azt a kérését, hogy az októberi elnökválasztásig ne kelljen börtönbe vonulnia.

A döntés azt jelentheti, hogy Lulát már csütörtökön bebörtönzik. Ügyvédei azzal érveltek, hogy addig nem lehet bebörtönözni a politikust, amíg nem merítette ki az összes jogorvoslati lehetőséget a korrupciós ítélet ügyében ellen. A bíróság 6:5 arányban hozta meg elutasító döntését.

Lulát csupán azt követően börtönözhetik be, ha Porto Alegre város alsóbb szintű bírósága megerősítette, hogy már nem foglalkozik az üggyel. A dél-brazíliai Parana állam ügyészeinek ugyanakkor utasítást kell adniuk a politikus őrizetbe vételére.

A bíróság tavaly júliusban első fokon korrupció és pénzmosás miatt kilenc és fél év börtönnel sújtotta a volt elnököt, idén januárban a fellebbviteli bíróság pedig már 12 év és egy hónapos büntetést szabott ki rá. A bíróság bizonyítva látta, hogy Lulát megvesztegette a Petrobras brazil olajvállalat.

Az ezzel kapcsolatban 2014-ben indított, Autómosó néven elhíresült eljárássorozat kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel, és ezzel hatalmas botrányt robbantott ki Brazíliában; kiderült ugyanis, hogy számos óriásvállalat fizetett kenőpénzeket politikai pártoknak és befolyásos politikusoknak a Petrobras állami energiavállalat versenytárgyalásainak megnyerése érdekében. A volt elnök állítólag 1,1 millió dollárnak megfelelő kenőpénzt kapott közvetett formában.

A vádak ellenére Brazíliában őt tartják az októberben tartandó elnökválasztás legnagyobb esélyesének. A friss közvélemény-kutatások szerint Lula, aki 2003 és 2010 között töltötte be az elnöki tisztséget a szavazatok 37 százalékát szerezhetné meg, míg konzervatív kihívója, Jair Bolsonaro csak 18 százalékon áll.

Kapcsolódók

Kimaradt?