A vádlottak padjára ültetik a brazil exelnököt

A vádlottak padjára ültetik Luiz Inacio Lula da Silva volt brazil elnököt, miután egy bíróság elfogadta helyi idő szerint pénteken az ügyészség feljelentését, miszerint a rendkívül népszerű politikus megpróbálta akadályozni az igazságszolgáltatást egy bonyolult korrupciós ügyben.

A brazil baloldal történelmi alakjának számító Lula da Silvát azzal vádolják, hogy meg akarta vásárolni az ügyben központi szerepet játszó Petrobras olajipari vállalat egykori vezetőjének hallgatását. A volt igazgató, Nestor Cervero vizsgálati fogságban van; rá akarják venni, hogy működjön együtt a hatóságokkal, és részletesen ismertesse a korrupciós hálózat működését és tagjait. Az államnak okozott kár több milliárd dolláros nagyságrendű, és többtucatnyi politikus érintettsége merült fel.

Egy másik, a hatóságokkal már együttműködő vádlott, Delcidio Amaral volt szenátor az ügyészség szerint azt vallotta, hogy Lula da Silva helyi pénzben 77 ezer dollárnak megfelelő összeget ajánlott neki, ha sikerül rávenni Cerverót a hallgatásra.

Az ügybe már gyakorlatilag belebukott Brazília elnöke, Dilma Rousseff, akit májusban felfüggesztettek az államfői tisztségből.

Lula da Silva újságírók előtt tagadta, hogy bármi rosszat tett volna. Az egykor 80 százalékos népszerűséget élvező politikust továbbra is nagyra becsülik. A 2018-as választások előtt most is ő vezeti a népszerűségi listát.

Kimaradt?