Megoldás születhet a problémára, amit az építkezési anyagok árának változása okoz

Románia az első uniós tagállamok között oldja meg az építkezési alapanyagok árának megnövekedése által okozott problémát, a fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős minisztérium hosszú távú, rugalmas megoldást terjesztett ma első olvasatra a kormány elé – jelentette be szerdán Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A szaktárcavezető elmondta: az elfogadásra váró kormányrendelet nemcsak egy pillanatnyi megoldást nyújt, hanem a Statisztikai Hivatal (INS) által megszabott havi adatokhoz mérve rugalmas, hosszú távú módszert ajánl az építkezési alapanyagok árának mindenkori ingadozására. Így akár egy árcsökkentéssel szemben is alkalmazható lesz az intézkedés.

A sürgősségi kormányrendelet az elfogadása és a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után 30 nappal léphet érvénybe.

A fejlesztési miniszter hangsúlyozta: az intézkedés hatálybalépése után a kivitelezők kiegészítést kérhetnek az önkormányzatokkal kötött szerződéshez, egy helyi befektetés esetén például. Ez alapján a továbbiakban benyújtott számláknál nem a szerződésben előre leszögezett alapanyagárat, hanem a Statisztikai Hivatal által megállapított növekedési arány figyelembe vételével kiszámított árat számolják el. Többletköltség esetén országos finanszírozású programoknál az önkormányzatok a szaktárcához fordulhatnak további finanszírozásért – mutatott rá Cseke Attila.

(Címlapképi illusztráció: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?