Gazdasági miniszter: ártámogatást kapnak az átlagos fogyasztású és jövedelmű áramfogyasztók

A kormány november elsejétől ártámogatást nyújt a villanyáramra az átlagos jövedelmű és átlagos fogyasztású háztartásoknak – jelentette ki kedden Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

A tárcavezető az energiaárakkal kapcsolatos megbeszélésen vett részt Florin Cîţu kormányfővel, Raluca Turcan munkaügyi miniszterrel, illetve az országos energiaár-szabályozó hatóság (ANRE), a Transelectrica, az OPCOM villamosenergia-tőzsde, a Versenytanács és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) képviselőivel a kormánypalotában.

A miniszter elmondta, hogy a „sérülékeny fogyasztók” mellett az átlagos jövedelmű fogyasztók áramszámláit is támogatni fogja a kormány ezen a télen, vagyis november elsejétől március 31-ig. Virgil Popescu adatai szerint jelenleg Romániában 4,5 millió háztartás évente kevesebb mint 1000 kWh villamos energiát fogyaszt, ez több mint tízmillió fogyasztót jelent.Virgil Popescu gazdasági miniszter | Fotó: gov.ro

A miniszter hangsúlyozta: az ártámogatást akkor is bevezetik, ha a parlament nem szavazza meg kellő időben a veszélyeztetett helyzetben lévő fogyasztókról szóló törvényt.

Közölte, hogy jelenleg vizsgálják az intézkedésnek a költségvetésre gyakorolt hatását. Az azonban már bizonyos, hogy a támogatásokat a gázár liberalizálása nyomán kivetett pótlólagos adókból fogják finanszírozni. Az ezekből származó bevétel idén kétszerese a tavalyinak – magyarázta Virgil Popescu.

A miniszter időt kért annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy a gyakorlatban miként történik majd az ártámogatás. Ezt azzal indokolta, hogy előbb meg kell vizsgálni, hány fogyasztót érint az intézkedés. Popescu közölte azt is, hogy a fogyasztók ezen a télen is kapnak fűtéstámogatást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?