A megemelkedett energiaárak a gyógyturizmust is negatívan érintik

Maros megyében egyes nagyvállalatoknál akár négyszáz százalékkal is többet fizettek a közüzemi szolgálatokért.

A dráguló fenntartási költségek miatt több vállalat is leállította a betervezett beruházásokat, mások elbocsátásokba kezdtek, vagy felfüggesztették tevékenységüket – áll a Romániai Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának közleményében.

Mint fogalmaztak, ezzel kapcsolatosan végeztek felmérést országszerte, a vizsgálat eredményét, illetve a számszerű adatokat rövid időn belül ismertetik. A gáz- és áramszolgáltató társaságok ugyanakkor bejelentették, hogy továbbra is emelkednek a szolgáltatások árai, áprilisban akár a duplájára is növekedhetnek, ezért a munkáltatók azonnali beavatkozást és támogatást kértek az illetékes hatóságoktól. A munkáltatók véleménye szerint, hogy meg kéne vizsgálni, hová kerül az a befizetett sok pénz, amelyet a szolgáltató által kiállított számlák miatt kénytelenek befizetni, ugyanakkor a befizetett összegek utáni nyereséget ezeknél a szolgáltatóknál meg kéne adóztatni 90 százalékkal.Illusztráció | Fotó: Moldován Árpád Zsolt

„Egyelőre nem kell felfüggesztenünk tevékenységünket, illetve nincs szükség elbocsátásokra sem” – tájékoztatott Fülöp-Nagy János, a szovátai kezelőbázis és a környék szállodáit kezelő Balneoclimaterica Rt. vezetője.

Hozzátette, semmi nem indokolja a közüzemi árak ilyen mértékű növekedését. Mint mondta, négyszáz százalékkal nagyobb számlákat kellett kifizetniük és tudomása szerint áprilistól további drágulások várhatók. Hangsúlyozta, a számlák növekedése ellenére nem szeretnék az árakat emelni.

„Az emberek belefáradtak az utóbbi két év lezárásaiba, ezért, ahogy a megszorításokat feloldják valószínű, egyre többen veszik igénybe a kezelőközpontot és a szállodákat” – részletezte az igazgató. Összegzésében úgy fogalmazott, nem attól tart, hogy milyen lesz az idei turistaszezon, inkább attól, hogy egyáltalán nyereségesek tudnak-e maradni vagy sem.

A Romániai Kis és Középvállalkozások Országos Tanácsának  sajtóközleményében ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy a lakosság kétévnyi járvány után elszegényedett, nem fogja bírni az áremelési hullámokat, ezért mindenképpen a lakosságot, vállalkozásokat segítő intézkedéseket kell bevezetni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?