A fejlesztési minisztérium önkormányzatokat támogat a távfűtési számla kifizetésében

A kormány mai döntése értelmében több támogatást nyújthat a fejlesztési minisztérium azoknak az önkormányzatoknak, ahol gázzal működő kazánházakkal oldják meg a távfűtést – jelentette be Cseke Attila.

A szaktárcavezető elmondta: az eredeti, 400 millió lejes költségkeret határainak meghaladása nélkül, a januári és februári számlák kifizetésére nyújthat a minisztérium többlettámogatást az önkormányzatoknak, amennyiben azok kérelmezik azt.

A hatályos rendelkezés értelmében, a novemberi és decemberi hónapokra, amennyiben a távfűtéshez szükséges gáz ára meghaladta a 0.25 lej/kilowattot, akkor a költségtöbblet 50%-át a fejlesztési minisztérium fedezte. Az új rendelkezés értelmében nemcsak a költségtöbblet felét biztosíthatja a szaktárca, hanem akár a másfélszeresét a januári és februári számlák esetén.

„Az RMDSZ támogatja az önkormányzatokat a távfűtési számla kifizetésben, nem akarjuk, hogy a családok hideg otthonokban lakjanak. Az új szabályozásra azért volt szükség, mert a tél első két hónapjában kifizetett, megdrágult távfűtési számla nagy terhet rótt az önkormányzatok költségvetésére. Ezt szeretnénk most kompenzálni a télből hátramaradt két hónapban” – mutatott rá Cseke Attila.

Fotó: RMDSZ

Mint ismeretes, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Temesváron és Brassóban, de Nagyváradon és Aradon is gázzal működő kazánházakkal oldják meg a távfűtést, a minisztérium már kiutalta a novemberi és decemberi számlák fedezésére a támogatást a hat önkormányzatnak. A következő hónapokban pedig, ezen kívül, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy is részesülni fog a benyújtott számlák alapján ebben a támogatásban – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Az elfogadott jogszabály ugyanakkor annak a lehetőségét is megteremti, hogy az önkormányzat önerőből biztosítsa a távfűtési szolgáltatás folytonosságát ott, ahol megvan erre a szükséges fedezet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?