banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Energiaügyi miniszter: a szolgáltatók befejezték a számlák újraszámolását

Az energiaszolgáltatók lezárták a számlák újraszámolását, újabb hibákra nem kell számítani – jelentette ki csütörtökön Virgil Popescu energiaügyi miniszter A fogyasztók, az intézmények és a szolgáltatók közötti bizalom helyreállítása – kiút a számlázási válságból című konferencián.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter (balról) | Fotó: gov.roPopescu arról számolt be, hogy kedden online megbeszélést tartott az energiaszolgáltatókkal, amelyen értésükre adta, hogy együttes erővel vissza kell szerezniük a fogyasztók bizalmát. A szolgáltatóknak el kell ismerniük, hogy hibás számlákat állítottak ki, nem vették figyelembe a kompenzálás és az árkorlátozás törvényét. A helyzet orvoslására az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságnak (ANPC) és az Országos Energiaszabályozó Hatóságnak (ANRE) kellett közbelépnie, és jogszabály-módosításra volt szükség ahhoz, hogy a szolgáltatók újraszámolják a hibásan kiállított számlákat – mondta a miniszter.

A keddi online találkozón az derült ki, hogy a számlák újraszámolása lezárult, néhány véletlenszerű hibától eltekintve több téves számlától nem kell már tartani. Erről a szolgáltatók hivatalos bejelentését várja a szaktárca – mondta még a miniszter.

A fogyasztóvédelem védelmébe vette a szolgáltatókat

Azért fog a lakosság a megszokottnál nagyobb értékű energiaszámlákat kapni, mert így alakult a piac, nem azért, mert a szolgáltatók meglopják őket – jelentette az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke.

Horia Constantinescu az Antena 3 televízió által szervezett szakkonferencián rámutatott: az ANPC már a tavalyi év végén elkezdett tárgyalni a szolgáltatókkal, mindegyiknek elküldtek egy kérdőívet, amelyben többek között arról érdeklődtek, hogy hány hibás számlát állítottak ki és hányat korrigáltak ezek közül. „Mint kiderült, a hibásan kiállított számlák nagy részét már korábban újraszámolták” – mondta.

Hozzátette, +meg kell szüntetni a mesterségesen keltett feszültséget”, a fogyasztóknak meg kell érteniük, hogy a szolgáltatók nemcsak azért számolják újra a téves számlákat, mert az ellenőrző hatóságok – mint az ANPC vagy az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) ezt megkövetelik –, hanem elsősorban azért, mert a legtöbb szolgáltató esetében nem volt szándékos a hiba, nem rossz szándék vezérelte őket.

„Az árak alakulása nem rajtuk múlik. A számlák nagy része a kompenzálás és az árkorlátozás mellett is nagyobb értékű lesz az eddig megszokottnál, de ez nem jelenti azt, hogy valaki lop, egyszerűen így alakult a piac" – magyarázta.

Ciucă: véglegesítik a nagy energiafogyasztókat érintő kompenzációs intézkedéseket

Ezen a héten véglegesíti a szaktárca a nagy energiafogyasztók megsegítését célzó kompenzációs intézkedésekről szóló tervezetet – közölte Nicolae Ciucă miniszterelnök. Az Antena 3 televíziónak adott interjúban a kormányfő rámutatott, a háztartási fogyasztókhoz hasonlóan a nagyfogyasztók is megsínylik a jelenlegi válságot, az ő helyzetükre is megoldást kell találnia a kormánynak. Ciucă szerint dolgoznak a kompenzációs intézkedéseken, az energiaügyi minisztérium még ezen a héten véglegesíti a tervezetet.

Közben jövő héten ismét össze fog ülni az energiaügyi kérdésekkel foglalkozó minisztériumközi bizottság, hogy kidolgozzon egy tervet az április elsejétől érvénybe lépő válságkezelő intézkedésekről – mondta még a miniszterelnök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?