A kormány az árkompenzáció nélkül kiállított energiaszámlák kijavítására kötelezte a szolgáltatókat

A kormány a tévesen kiállított lakossági villany- és gázszámlák kijavítására kötelezte azokat az energiaszolgáltatókat, amelyek a számlák kiállításánál nem vették figyelembe a tavaly november óta érvényben lévő árkompenzációs előírásokat.

Az erről szóló, azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendelet csütörtökön jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A kormány csütörtöki közleményében kiemelte: a szolgáltatóknak 15 napon belül (vagyis legkésőbb február 4-ig) kell a téves számlák helyett újakat kiállítani, és nem számolhatnak fel késedelmi kamatot, a fogyasztók számlafizetési kötelezettségét pedig erre az időszakra felfüggesztik.

A sürgősségi kormányrendelet ugyanakkor az árkompenzációs intézkedések lejártát követő 90 napig megtiltja az energiaszolgáltatás felfüggesztését a számlák kiegyenlítésével késedelembe esett lakossági fogyasztók esetében.A kép illusztráció | Fotó: Szász István Szilárd

Mint emlékezetes, tavaly ősszel a téli fűtésszezon öt hónapjára – novembertől március végéig – vezettek be árplafont a meghatározott energiamennyiségnél kevesebbet használó lakossági fogyasztók számára, ugyanerre az időszakra pedig az állami költségvetésből fedezett árkompenzációval szorították le az energiaárakat a tavaly őszi szintre. Az intézkedés az iskolákra, kórházakra, civil szervezetekre és egyházakra is vonatkozott, a csütörtökön megjelent sürgősségi kormányrendelet pedig kiterjesztette az árkompenzációt a kulturális intézményekre is.

Az energiaszolgáltatók azonban többnyire figyelmen kívül hagyták az energiaár-kompenzálásról szóló sürgősségi kormányrendeletet és vélhetően több millió jogtalanul magas számlát állítottak ki, amiért az utóbbi héten a fogyasztóvédelem futószalagon rótt ki bírságokat rájuk.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Nicolae Ciucă miniszterelnök kedden bejelentette, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD), a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ részvételével két hónapja alakult nagykoalíció további, a magas energiaárak hatásait ellensúlyozandó intézkedésekről állapodott meg. A lakossági energiaárak további korlátozásáról, az árkompenzáció kiterjesztéséről a tervek szerint jövő héten fogad el sürgősségi rendeletet a kormány.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg