Egy lépéssel közelebb a nyári nyitáshoz: átadták a borszéki wellness-központ bútorzatát

Beszerelték az építés alatt álló borszéki wellness és gyógyfürdő vadonatúj bútorzatát, majd műszaki szemlét tartottak csütörtökön a sajtó jelenlétében a helyi önkormányzat, a kivitelezést anyagilag részben támogató Hargita Megye Tanácsa, valamint a kézdivásárhelyi bútorgyár munkatársai. A létesítmény wellness-részlege júliusban nyithatja meg kapuit, a gyógykezelések valószínűleg ősszel kezdődhetnek el.

Elkészült az épülő borszéki wellness-központ teljes bútorzata. Csütörtökön műszaki szemle alkalmával járták be a létesítményt a helyi önkormányzat, a kivitelezést anyagilag részben támogató Hargita Megye Tanácsa, valamint a kézdivásárhelyi bútorgyár munkatársai.

A borszéki városvezetés egy évvel ezelőtt kötött szerződést a megyei önkormányzattal a külső és a belső berendezés megrendelésére és megvásárlására. A finanszírozásból asztalokat, székeket, nyugágyakat, valamint a recepció, a pénztár és a büfé bútorzatát vásárolták meg. Mindezek mellett elkészültek a többnyelvű, Braille-írással is ellátott tájékoztató táblák, míg a wellness-központ folyosóin ásványvizes ivókutakat is felszereltek – sorolta a beruházás eredményeit Mik József, Borszék polgármestere.Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke tájékoztatott, hogy az általa vezetett intézmény mintegy kétmillió lejjel járult hozzá a bútorok megvásárlásához. A megyei tanácselnök szerint a wellness és gyógyfürdő megnyitásának országos, sőt nemzetközi szinten is nagy jelentősége lesz, és Hargita megye egyik legambiciózusabb beruházásának nevezte a borszéki létesítmény építését. Mint fogalmazott: a projekt több alkalommal „a válság szélén volt”, és a helyi önkormányzat közel volt ahhoz, hogy feladja az építkezést. A politikus hozzáfűzte, hogy a megyei tanács annak érdekében vállalt szerepet a beruházás folytatásában, hogy elkészüljön a szabadidős-, gyógyászati központ.

„Mi azt várjuk ettől a központtól, hogy nem csak a térség, de egész Hargita megye és Székelyföld számára olyan vonzerőt jelent majd, amely mentén sok napot fognak itt eltölteni. A turistáknak pedig étkezésre, programokra lesz szükségük. Ott vannak a székely termékeink, a hegyeink, a tájaink, a szolgáltatásaink” – emelte ki Borboly Csaba. Hozzátette: maga a központ is több embernek biztosít majd munkahelyet és több beruházást is magával hozhat az üdülővárosban.

Elhúzódó beruházás

Mik József, Borszék polgármestere felidézte, hogy közel 11 éve kezdték el a beruházás megvalósítását, amely a befejezési szakaszába lépett. Belső munkák, a berendezések próbaüzemeltetése, kipróbálása, amelyet néhány héten belül elvégeznek. Az épület külső részén is van még tennivaló, amit márciusban szeretnének befejezni – mondta a városvezető. „Az a szándékunk, hogy a nyári szezon elején, júliusban legalább a wellness-részt elindítjuk, a kezelések elkezdése, amihez még több engedélyt kell beszereznünk, valószínűleg el fog húzódni szeptember, október hónapra” – emelte ki Mik József.

Az épülő központban egyaránt lesznek beltéri és külső medencék is, amelyek egy része gyógyvízzel lesz feltöltve, néhányban melegített vízben lehet majd fürödni. Többféle szauna, mofetta, sókamra, edzőterem várja majd a vendégeket, valamint többféle kiegészítő szolgáltatást is működtetni fognak. A létesítményt úgy alakították ki, hogy mozgáskorlátozottak is használni tudják – sorolta a polgármester. Kifejtette, reményeik szerint a fürdőközpontnak köszönhetően még inkább fellendül a turizmus Borszéken. Szerinte sikeres működés esetén a szálláshelyek hiányával szembesülhet majd a fürdőváros.

A borszéki wellness központot és gyógyfürdőt 2011-ben kezdték építeni. A megvalósításhoz a regionális fejlesztési minisztérium járult hozzá a legnagyobb mértékben, 13,5 millió lejjel, ezen felül a helyi és a megyei költségvetésből is finanszírozták a projektet. A munkálatok megkezdése után másfél évvel azonban nem utaltak több pénzt a központi költségvetésből, ezért az önkormányzat más anyagi források után nézett. 2016-ig álltak a munkával, amikor 13 millió lej értékű banki kölcsönt vettek fel, majd a turisztikai minisztérium és a helyi és megyei önkormányzat újabb összeggel támogatta a munkálatok folytatását. A wellness- és kezelőközpont mintegy 2900 négyzetméteren terül el, nyári időszakban 1000, míg télen 700 ember befogadására lesz alkalmas.

Kapcsolódók

Kimaradt?