A fejlesztéseket helyezi előtérbe az idei költségvetés Borszéken

A fejlesztésekre fordítja a borszéki városháza idei költségvetésének több mint felét. Több uniós forrásból finanszírozott pályázat kivitelezése is elkezdődik az év során. Ha minden az elképzelések szerint alakul, nyáron az új wellness-központ is megnyitja kapuit. A 2022-es tervekről Mik József polgármester számol be.

Éves szinten mintegy 4 millió lej pluszbevétellel számolhat a borszéki önkormányzat a kitermelt ásványvizek utáni illetékek miatt – emelte ki Mik József a város költségvetése kapcsán kiadott nyilatkozatában. Borszék polgármestere elmondta, a személyi jövedelemadó utáni visszaosztásból származó összegek is emelkedő tendenciát mutatnak, így „egyre jobban néznek ki a számok”. Ugyanakkor az általános forgalmi adóból (áfa) származó leosztásokból év elején továbbra sem részesül a település, az esztendő során ez természetesen változhat – tette hozzá.

Több mint 23 millió lejből gazdálkodnak

Mint azt Mik József kihangsúlyozta, a tavalyi évet sikerült jól zárni, ez azt jelenti, hogy több mint 3 millió lejt sikerült áthozni a jelenlegi költségvetési ciklusba. „Az előzetes számítások alapján az idén mintegy 23,5 millió lejből gazdálkodunk. Ez közel 5 millió lejjel több, mint a 2021-re előirányzott összeg”. A polgármester kiemelte, a bevétel 12,5%-a személyzeti költségekre megy el, 20,77%-ot fordítanak fenntartási és működési költségekre, 6,66%-ot tesz ki a fürdőépítésre 2016-ban 10 éves futamidőre felvett állami hitel törlesztése, 1,88%-ot költenek kultúrára, sportra és az egyházak támogatására. A fennmaradó részt, azaz a teljes költségvetés közel 56 százaléka beruházásokra fordítják – emelte ki a városvezető.

Több munkálat is elkezdődik

Mik József szerint míg az előző év leginkább a tervezésről és a pályázatok elkészítéséről szólt, addig az idei a kivitelezések éve lesz. Hozzátette: hosszú azon munkálatoknak a lajstroma, amelyek 2022-ben biztosan elkezdődnek. A Regionális Operatív Programon keresztül megvalósuló integrált fejlesztési pályázat részeként például 4 kilométernyi útszakasz modernizálásának fognak neki. Továbbá a polgármesteri hivatal mögött parkolót felújítják, játszóteret és sportpályát alakítanak ki. Rendezik a Kossuth forrás és a volt 55-ös villához közeli tereket, akárcsak az ortodox templom mögötti és a Kerek sportpálya melletti területeket. Teniszpályák, játszóterek, sétányok épülnek ezeken a helyszíneken.

A felújítandó közterek felülete meghaladja a 22 ezer négyzetmétert. A pályázat része még a felsőborszéki kultúrház felújítása, illetve a szociális lakások lebontása és újak építése. Ez utóbbiaknál a tervezés és a közbeszerzés zajlik.

A POR pályázat egyik sarokköve a Zimmethausen Iskolaközpont épületének teljes körű felújítása. Ezzel kapcsolatban most zajlik egy újabb közbeszerzési eljárás, a korábbi sikertelen licithez képest ezúttal már négy vállalkozás tett le ajánlatot, így tavasszal előreláthatólag ez a munkálat is elkezdődhet. Ami ezt a beruházást jelentősen megnehezíti, hogy a munkálat alatt az oktatást az épületben fel kell függeszteni, és külső helyszínekre kihelyezni.

„Nem lesz egy könnyű feladat ez sem. A költözést pedig mihamarabb meg kell oldani már azért is, mert van az épületnek olyan szárnya, ahol jelentős problémák vannak a fűtéssel. Most mindenkinek meg kell hoznia ezt az áldozatot, tanárnak, diáknak egyaránt” – mondta el Mik József.

Egy másik uniós pályázat részeként, a középületek számára kiépítendő biomassza fűtésrendszerrel kapcsolatos projekt is kimozdulhat a holtpontról. Itt is sikerült újraszámolni a költségvetést, hamarosan a licitre is sor kerül. A beruházás értéke eléri az 1,5 millió lejt, tudtuk meg. Ugyancsak 2022-ben kezdődik a városi közvilágítás felújítása, erre közel 800 ezer lejt fordít az önkormányzat. Szintén tavasszal teszik meg az első kapavágást a tömbházak körüli lakóövezetek felújítása során.

Az elöljáró további néhány kisebb, idén megvalósítandó elképzelésről is beszélt. Például a Virágház negyedben vízátemelő szivattyúház épül, ezzel megoldódhat a környéken tapasztalható víznyomás probléma. Kutyamenhely létesítésén is gondolkodik a városvezetés, illetve hulladékudvart létesítene, ahová az építkezésekből származó törmeléket lehet majd lerakni. Az ifjúsági házak területen villanyhálózat épül. Erre a pénzt a város adja, a munkálat üteme viszont kizárólag az Electrica Rt. hozzáállásán múlik, hangsúlyozták. A hivatal különböző munkagépeket is szeretne vásárolni, ezzel a városgazdálkodási folyamatokat szeretnénk gördülékenyebbé tenni.

Az elképzelések szerint rendeznénk a sportcsarnok fűtésgondjait, újabb eszközöket is vásárolnánk a létesítményhez. A kulturális programok tekintetében szeretnénk bővíteni a kínálatot. „Hargita megye a gasztronómia évének kiáltotta ki 2022-őt, szeretnénk csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez. Reméljük, hogy partnerek lesznek ebben a panziók és vendéglőtulajdonosok is” – emelte ki a polgármester.

Tíz év után megnyílhat a wellness-központ

„Egy évtized után úgy érzem, hogy végre megvalósul az egyik legnagyobb álmunk” – jelentette ki a polgármester. Mik József elmondta, az elmúlt időszakban jelentős előrelépések történtek a fürdőépítés terén. Az épület beltéri bútorzata február 10-re elkészül, február végére várható az épület műszaki átadása is. Márciustól kezdődnek a beüzemeléssel kapcsolatos előkészületek.Fotók: Borszék Város Önkormányzata

A polgármester kiemelte, összetett folyamatról van szó. Ezen a téren jelentős tapasztalattal rendelkező céggel fog szerződést kötni a városháza. Ennek a vállalkozásnak lesz a feladata a teljes folyamat menedzselése: árképzés, árstratégia, belső működési folyamatok kidolgozása és egyebek. „Reméljük, hogy az engedélyeztetés során nem merülnek fel akadályok. A fürdő részét mindenképpen júniustól beindítjuk, a különböző kezeléseket nyújtó szolgáltatások engedélyeztetése viszont még ennél is bonyolultabb folyamat. Ez utóbbi esetben megtörténhet, hogy lesz 1-2 hónap csúszás” – fogalmazott az elöljáró.

Sokasodó munka, hiányos humánerőforrás

A polgármester hangsúlyozta, a gyakorlatba ültetett pályázatok mellett hamarosan újabb projektek benyújtására adódik lehetőség az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) a POR vagy más uniós kiírás keretében. Az elképzelések szerint 6 elektromos töltőállomás létesülne Borszéken, erre 100%-os támogatást ad a Környezetvédelmi Alap. Helyi tömegközlekedési szolgáltatást hozna létre az önkormányzat, ehhez kisebb elektromos buszokat vásárolnának, illetve a jelenleg is szolgálatot teljesítő iskolabuszt is lecserélnék egy hasonló járműre. A jövőben napelemrendszerek beszerzése érdekében is befektetne a városháza az energiaköltségek csökkentése érdekében. Egy utolsó engedély kell megérkezzen a spotbázis felújítására, ugyanakkor szórakoztató-központtal bővítenék a sípályák által nyújtott szolgáltatásokat.

„Rendkívül fontos számunkra az ásványvíz-források épületeinek a felújítása. Szeretnénk teljesen újraépíteni a piaci és a Lobogó kutat” – mondt Mik József. Emellett tárgyalások zajlanak Ásványvizek Országos Társaságának (SNAM) vezetőségével a 3,5,6,10,11 -es források épületeinek átvételéről ezek felújítása érdekében. Folytatná a városvezetés ugyanakkor a tömbházak hőszigetelési programját, erre a PNRR keretében mutatkozik lehetőség.

„Ipari parkot is szeretnénk, ez nagy lehetőség a borszékiek számára” – említette a polgármester. Megjegyezte, hatalmas mennyiségű munka nehezedik a hivatal munkatársaira, főleg a beruházási osztály személyzetét szeretné bővíteni a polgármesteri hivatal. Éppen ezért több állást is meghirdettek az utóbbi időszakban, illetve újabb versenyvizsga kiírásra is sor kerül a közeljövőben.  

Városgazdálkodás: az érdektelenséget büntetik

Mik József kiemelte, városgazdálkodás terén is jelentős változtatásokra készül az önkormányzat. Nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a szelektív hulladékgyűjtésre, komposztáló állomásokat hoznak létre, illetve a fanyesedék feldolgozását is lehetővé teszik.

Mivel a turizmus fejlesztése az egyik sarokpontja a következő évek stratégiáinak, rendkívül fontos Borszék esetében a városkép megőrzése és ápolása. „Nagy hangsúlyt fektetünk, és ezzel együtt nagyon sok pénzt költünk a közterületek karbantartására, a füves részek kaszálására. Azt tapasztaltuk azonban, hogy a magánszemélyek egy része elhanyagolja saját területeit. Idéntől ennek véget vetünk” – jelentette ki az elöljáró. Elmondta, az önkormányzati testület nemrég fogadott el egy erre vonatkozó határozatot. Eszerint a gondozatlan, kaszálatlan magánterületek tulajdonosai figyelmeztetést kapnak a probléma rendezése érdekében. Ha ezt követően sem történik változás, a városháza munkatársai lekaszálják a szóban forgó területeket, a munkálat értékét pedig kiszámlázzák az érintett tulajdonosnak: ingatlanok, házak, kapuk előtti területre 5 lej/négyzetméter, nagyobb méretű gyepes területekre 2 lej/négyzetméter díjat számolnak fel.

Turisztikai adó: fizetni kell

„A vendéglátó egységek működtetőinek meg kell érteniük, a turisztikai adó az ő érdeküket is szolgálja” – nyomatékosított Borszék polgármestere. A bevételek utáni 1% behajtására idéntől sokkal jobban odafigyel a városháza. „Számításaink szerint évente legalább 100 ezer lejes bevételünk kellene legyen ebből az adónemből, ennek töredéke érkezik be a városkasszába. Vendéglátó egységként ez nem jelent nagy megterhelést. Viszont mindenkinek közösen kell vállalnia ezt az áldozatot, a hasznát is közösen fogjuk élvezni. Az adóból befolyt összegeke kizárólag a város és a turizmus, közvetetten a vendéglátó egységek népszerűsítésére fordítjuk. Ha jó a promoválás, akkor több turista érkezik a településre. Ebből pedig a vendéglátók profitálnak, ilyen egyszerű a történet” – fejtette ki Mik József.

Kapcsolódók

Kimaradt?