banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Vállalkozókkal találkoztak az udvarhelyi parlamenti képviselők

Az udvarhelyszéki parlamenti képviselettel, Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán képviselővel egyeztetett csütörtökön a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége. Ez már a második ilyen jellegű találkozó volt, az első még tavaly decemberben zajlott, amikor a meghívottak még jelöltként vettek részt a találkozón.

A 2020–2024-es parlamenti ciklus első, tavaszi ülésszakának végeztével féléves beszámoló, egyeztetés zajlott az udvarhelyszéki parlamenti képviselet és az SZMVSZ vezetői, vállalkozói között, a találkozót utóbbi kezdeményezésére tartották csütörtökön, Székelyudvarhelyen, az SZMVSZ székhelyén. Az udvarhelyi vállalkozói szervezet másodszor hívta össze a találkozót, az elsőt még tavaly decemberben tartották, amikor a meghívottak még jelöltként egyeztettek az udvarhelyi magánvállalkozók képviseletével.

Ladányi-László Zsolt és Zakariás Zoltán másodszor találkozott a vállalkozókkal | Fotók: Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége

A román parlament alsóházában Hargita megyét, ezen belül Udvarhelyszéket és Székelyudvarhelyt képviselő Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán első mandátumuk első ülésszakán vannak túl, beszámolójukban a parlamenti munka jellegzetességeiről, kereteiről számoltak be. Elhangzott, hogy a koalíciós hárompárti együttműködés néha igen nehézkes, ez pedig behatárolja a lehetőségeket. Megjegyezték, hogy elvárás és munka bőven akad, hiszen, különösen helyi vonatkozásban, jelentős el- és lemaradás észlelhető.

Terelőút, asszisztensképzés, fizetések

Szóba kerültek olyan általánosabb témák, mint az udvarhelyi terelőút ügye, amelyet minisztériumi szinten tartanak fenn és erősítenek, vagy a helyi egészségügyi, művészeti és sportügyek, amelyben a helyi érdekek megvédéséért és erősítéséért komoly erőfeszítéseket tettek, például az asszisztensképzést illetően, vagy a kiemelt és tradicionális sportágak miniszterrel szemben vállalt, de helyben sem tiszteletben tartott egyezségeket illetően hangzottak el konkrét információk. A közalkalmazotti bérek és privát szféra javadalmazása közötti különbség mértékének mérséklése is folyamatosan terítéken van, a speciális, preferenciális juttatások – azon belül a speciális nyugdíjak témájában pedig már munkacsoport is alakult, amelynek szeptemberre kell konkrét javaslattal előállnia.

A továbbiakban szóba került a minimálbér adómentessége, illetve a környezetvédelmi minisztert érintő nagyobb horderejű témák, például a medveügy, a fakitermelés sajátosságai, vagy a többször belengetett új autóregisztrációs adó ügye.

Ladányi László felajánlotta, hogy amennyiben az SZMVSZ kezdeményezi, tevőlegesen hozzájárul Táncos Barna miniszter meghívásához egy, az érintett vállalkozókkal való találkozó érdekében, úgy mint Vass Levente egészségügyi államtitkár meghívásához az egészségügyi témákban említett kérdések tisztázásáért.

„Nagyon örülök, hogy folyamatos az együttműködés, kommunikáció a vállalkozók szövetségével, és örülünk, hogy keresnek és feladatokat adnak nekünk. A mai tájékoztatásunk kicsit általánosabb jellegű volt, de remélem, hogy a következő hat hónap után már sokkal több konkrétumról tudunk beszámolni” – közölte a Maszolnak Ladányi.

Zakariás Zoltán az SZMVSZ asszisztensképzést illető kérdéseit megválaszolva tájékoztatta a Szövetséget a meglátásairól, a lehetséges jövőképről. Megjegyezte, az elmúlt félév számára a tanulási folyamat időszaka volt, a fő kihívás számára az egészségüggyel foglalkozó bizottságban végzett munkája.

„Teljes mértékben pozitívan értékelem ezt a kezdeményezést, lehet a jövőben rövidebb idejű rendszerességgel is össze tudnánk ülni. Továbbá hasznosnak látnám, hogy bizonyos konkrét témákban érdekeltebb vállalkozókkal külön tematikus megbeszélések is legyenek, ezt persze az SZMVSZ-re bízom, mert szerintem megvan az a szervezési és átlátási kapacitásuk, hogy ezt össze is hozzák” – fogalmazott Zakariás.

A találkozó végén a decemberi parlamenti választások előtti találkozón, az SZMVSZ által a képviselőknek átadott javaslatcsomagot is átnézték. A felek megállapították, hogy sok kérdésben történt előrelépés, számos felvetés van különböző fázisban az RMDSZ vagy a parlamenti koalíció asztalán.

„Az, hogy a meghívás egyből pozitív fogadtatásra talált, azt mutatja, hogy ez a mandátum és képviselet jól működik. Ugyanakkor úgy gondoljuk, teljes körű tájékoztatást kaptunk, és ha ezt a munkaütemet, ezt a lendületet fenn tudják tartani, akkor a parlamenti munka a lehetőségekhez mérten maximálisan eredményes tud lenni” – értékelt a találkozót követően Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?