Feltöltődtek és élményekkel gazdagodtak Székelyföldön a magyar kézis lányok

Fotó: SZKAVéget ért a magyar női kézilabda válogatott székelyföldi felkészülése, a tokiói olimpiára készülő bővített keret élményekkel gazdagodva távozott Székelyudvarhelyről. A székelyföldi portyáról Elek Gábor szövetségi kapitányt, Kovacsics Anikó csapatkapitányt faggattuk, a nehéz helyzetbe került udvarhelyi kézilabdáról pedig  Juhász István sportakadémia-igazgató nyilatkozott.

Az idén nyárra halasztott tokiói olimpiára készülve öt napos edzőtáborozáson vett részt Székelyudvarhelyen és környékén a magyar női kézilabda-válogatott. Az Elek Gábor szövetségi kapitány által irányított bővített keret repülőgépe hétfőn, június 28-án szállt le Marosvásárhelyen, ahonnan autóbusszal utaztak Székelyudvarhelyre, közbeiktatva egy farkaslaki megállót, ahol a helyiek részéről szívélyes fogadtatásban részesültek.

Kedd délután Zetelakán voltak hivatalosak, a község sportcsarnokának magyar kormánypénzből felújított új, Bajnokok Ligája szabványú padlózatának ünnepélyes átadásán vettek részt.

A székelyföldi szurkolókkal először még aznap találkozhattak, a válogatott ugyanis nyílt edzést tartott a székelyudvarhelyi sportcsarnokban, melyre mintegy 800 érdeklődő volt kíváncsi. „Ennyien biztos nem lesznek a tokiói mérkőzéseinken, de még ha lesznek is, egy szavukat sem fogjuk érteni” - mondták a kézilabdás lányok utalva arra, hogy egy korábbi döntés szerint a július 23-án kezdődő ötkarikás játékokat közönség, vagy jobbik esetben külföldi szurkolók nélkül rendezhetik meg.

Szerdán a Madarasi Hargita csúcsára is ellátogattak a magyar női válogatott kézilabdázói, majd a Szentegyházi Gyermekfilharmónia előadásán vettek részt, a 150 fős Filivel együtt énekelték el „Újra itt van a nagy csapat” című Illés-dalt. „Életem egyik legmeghatóbb élménye volt” - mesélte Elek Gábor szövetségi kapitány.Fotó: Csedő Attila

Csütörtökön este közönségtalálkozón vett részt a nemzeti együttes, ahol a nagy számban összegyűlt érdeklődők a keret, illetve a stáb tagjaitól is kérdezhettek.

Senki nem ment pihenten haza

Fotó: Csedő Attila„Szakmai és érzelmi okai is vannak, hogy Székelyudvarhelyet választottuk, és nem szabad elfelejteni, hogy a Magyar Kézilabda Szövetségnek van itt egy támogatott alapítványa és határon túl helyezett akadémiája is. Úgy gondoltuk, hogy így össze tudjuk kapcsolni ezeket a dolgokat, ráadásul én is mindig szívesen jövök Székelyföldre, így ezt a lehetőséget sem hagytam ki” - nyilatkozta a helyszínválasztással kapcsolatosan a szövetségi kapitány.

Ami az edzőtábor intenzitását illeti, Elek Gábor elmondta, a látszat ellenére nem csak kikapcsolódásról szólt az edzőtábor, a kézis lányok napi két edzésen vettek részt. „Összességében a felkészülés egy 4-5 hetes szakaszból áll, a múlt hét volt az, amely a kemény fizikai munkára tette a hangsúlyt, de itt Udvarhelyen sem panaszkodott senki arra, hogy túl sokat lazsálunk. Itt is voltak kondicionáló edzések, igen komoly, úgynevezett komplex labdás edzések, nem hinném, hogy pihentek fognak a lányok hazamenni” - válaszolta a Maszol kérdésére a szövetségi kapitány.

Jó az összhang

Fotó: Csedő AttilaA csütörtök esti közönségtalálkozón Kovacsics Anikó, a válogatott csapatkapitánya elmondta, a felkészülés Magyarországon, Siófokon folytatódik. A csapatkapitány sérülésből jött vissza, számára a lábadozást követő felkészülés fontosabb volt, mint a keret többi tagjainak, ezért külön örült, hogy a kemény edzések mellett kikapcsolódásra is jutott idő.

„Végig az lebegett a szemem előtt, hogy ott legyek a csapattal Tokióban, úgy néz ki, hogy a hátralevő két hét felkészülés épp elég lesz arra, hogy a pályán 100 százalékot tudjak nyújtani, úgy gondolom, hogy a magamtól elvárt teljesítményt tudni fogom  hozni” - nyilatkozta a Maszolnak Kovacsics.

Arra a kérdésre, hogy a csapatkapitányi státusz mennyire megterhelő, a válogatott irányítója elmondta, hogy ez a munka megoszlik a tapasztaltabb játékosok között. „Tomori Zsuzsannával, a keret egyetlen korábbi olimpiai résztvevőjével, illetve Szucsánszki Zitával és Kisfaludy Anettel nagyon sokat dolgozunk együtt, és sokat is segítünk egymásnak. A keretben mindenki jól reagál a segítségre, megértjük egymást, hallgatunk is egymásra, mondhatom azt is, hogy nagyon jó összhangban vagyunk” - fogalmazott Kovacsics Anikó csapatkapitány.

„Udvarhelynek szintet kell lépnie”

A csütörtöki eseményen jelen volt Juhász István sportakadémia-igazgató, aki a határon túli magyar utánpótlás kézilabdázás támogatására létrehozott Együtt növünk fel! Alapítvány céljairól, eddigi megvalósításairól beszélt.

Fotó. Csedő AttilaA nehéz helyzetbe került udvarhelyi felnőtt kézilabdáról a szakember elmondta, hogy minden képzésben lennie kell egy széles alapú bemenetnek, amit a piramis aljának nevezünk, és egy kimenetnek, ami a piramis csúcsa. Ez a csúcs akkor lesz szimpatikus a piramis alján játszó játékosoknak, ha a legmagasabb szinten tudja képviselni a képzés résztvevőit, hiszen van hova fejlődni, van perspektíva, van értelme az egésznek.

„Jelenleg azt kell mondjam, hogy a mi piramisunk itt Udvarhelyen inkább csonka gúla alakú, hiszen a felnőtt csapat kétszer is megnyerte a bajnokságot, és mégsem tudott szintet lépni. Sajnos ez nem rajtunk múlott, felnőtt csapatot mi nem támogathatunk. Mi 8-tól 18 éves korig a teljes utánpótlást átvettük, és mindenfajta költséget a Magyar Kézilabda Szövetség áll a magyar kormány támogatásával. Ez óriási segítség egy klubnak, hiszen így csak a felnőtt csapatával kell foglalkoznia és költenie. Itt a helyi vállalkozókra, a helyi önkormányzatra várna az a feladat, hogy a felnőtt csapatot valamilyen szintű szponzorizációs-gazdasági közegbe helyezzék. Tudunk ebben segíteni, de az első lépést a helyi erőknek kellene megtenni, hogy legyen teteje is ennek a rendszernek” - vélekedett Juhász István, aki pozitív példaként Dunaszerdahely helyzetét említette.

„A 24. órában vagyunk, így ezt a szintet meg kell lépni. Ha még egyszer előfordul, hogy a csapat kivívja a feljutás jogát és mégsem tud szintet lépni, akkor az egész elveszti a varázsát, és amennyiben ez megtörténik, Székelyudvarhelyen felesleges időtöltéssé válik a kézilabdázás” – nyilatkozta a Maszolnak  Juhász István sportakadémia-igazgató.

A Székelyudvarhelyen lezajló ötnapos edzőtábort a Magyar Kézilabda-szövetség, illetve a határontúli magyar kézilabdázás támogatására létrehozott Együtt Növünk Fel! Alapítvány koordinálta. A magyar válogatott július 25-én játssza első találkozóját a tokiói olimpia csoportkörében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?