Egységes gazdasági stratégia kell: összefogtak a székelyföldi vállalkozói szervezetek

Egységes székelyföldi gazdasági stratégia kidolgozásának szükségességét fogalmazták meg a székelyföldi vállalkozói szervezetek, állásfoglalásukat június 16-án iktatták mindhárom magyarlakta megye önkormányzatának hivatalában.

Marosszentgyörgyön találkoztak az elmúlt hétvégén Hargita, Kovászna és Maros megye vállalkozói szervezeteinek képviselői. A Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek II. Fórumán, a márciusi Székelyudvarhelyen megszervezett első fórum során megvitatott regionális célkitűzések folytatásaként egységes székelyföldi gazdasági stratégia kidolgozásának szükségességét fogalmazták meg állásfoglalásukban.Fotó: MSZVSZ Archív

A dokumentumban feltérképezik a régió vállalkozásait érintő problémákat, amelyek közül a legfontosabb: modern út- és vasúthálózat létrehozása az áruforgalom megkönnyítésére, energetikai kapacitás növelése, új és korszerű technológiák használatának ösztönzése, modern szakoktatás és felnőttképzés fejlesztése, befektetői kézikönyv összeállítása minden önkormányzat részéről, városonként minimum egy-egy inkubátorház és digitális-hub létrehozása, fiatal vállalkozók támogatása és gazdaságélénkítő programok indítása.

„A Központi Régióban Székelyföld megyéi a sereghajtók és további lemaradásra vannak ítélve egy közösen kigondolt és gyakorlatba ültetett terv nélkül. A működőképes, integrált gazdasági stratégia elkészítésében azonban feltétlen szükség van az önkormányzatok és a vállalkozói szféra közös gondolkodására és szoros együttműködésére” – olvasható az állásfoglalásban.

Stratégiára van igény

A dokumentumot aláíró, öt Hargita, két Kovászna és egy Maros megyei vállalkozói szervezet elnöke egyetértett abban, hogy pusztán a politikumra mért nyomásgyakorlás nem elegendő; a haladás és a fenntartható fejlődés érdekében a közös munka az egyetlen járható út. Az állásfoglalást június 16-án iktatták mindhárom megye tanácsának hivatalában.

„Amikor kezdeményezőként felvetettük a székelyföldi összefogás szükségességét, és megtettük az első lépéseket a Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek Fóruma (SZVSZF) első találkozójának megszervezéséhez, alapvetően az a gondolat motivált, hogy olyan platformot hozzunk létre, ahol belső körben kibeszélhetjük, egyeztethetjük a problémáinkat, sikereinket, megtalálhatjuk a közös pontokat és erőinket egyesítve, közösen léphetünk fel a továbblépés, fejlődés érdekében” – közölte a Maszollal Jakab Áron Csaba, a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségének (SZMVSZ) elnöke.

Jakab Áron Csaba, az MSZVSZ elnöke | A szerző felvétele

A székelyudvarhelyi szervezet elnöke elmondta, mivel a vállalkozás, a vállalkozók szabadságát közvetve és közvetlenül is meghatározza a központi és/vagy helyi politika, szükségesnek látták, hogy a székelyföldi vállalkozók összefogásának kiterjesztését a három megye döntéshozóinak összefogására, a gazdaságfejlesztés átfogó, összehangolt és eredményorientált megvalósításáért az egész Székelyföldet felölelő gazdasági stratégia érdekében.

„Az, hogy a szervezeteink körében a stratégia igénye általánosan felmerült, értelemszerűen annak hiányát, de még inkább a társadalmunk, a gazdaság jelenlegi állapotát, helyzetét tükrözi” – összegzett Jakab Áron Csaba.

A Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek harmadik fórumának tervezett időpontja július 8.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?