Válságkezelés csigatempóban: egy centet sem fizetett még ki a kormány a júliusban beígért 1,1 milliárd euróból

A beruházásokra szánt támogatásokra egyelőre még pályázni sem lehet, a kifizetésekre, állítólag 2021 nyarán kerül majd sor.

1,1 milliárd eurós, a kis- és középvállalatoknak szánt támogatást ígért a kormány a július elején meghirdetett Újjáépítjük Romániát program keretében. A bombasztikus, a pénzügyi fedezetnek híján levő tervekben tobzódó tízéves programban lényegében ez az egyetlen válságkezelő intézkedés, s ennek is van egy komoly szépséghibája: mostanáig a vállalkozások egy árva vasat sem láttak a beígért támogatásból.

100 millió eurót a Mikrohitelek külső, vissza nem térítendő forrásokból nevű program keretében tervezett szétosztani a kormány. A 2 ezer eurós támogatásra 29 250 cég, egyéni vállalkozó és civil szervezet pályázott. Az igényléseket október 21-ig lehetett benyújtani, s bár a Gazdasági, Energetikai és Vállalkozásügyi Minisztérium gyors elbírálást és kifizetést ígért, a jövőbeni haszonélvezők számlájára mostanáig nem érkezett meg a pénz. A növekvő elégedetlenségre a minisztérium egy közleménnyel reagált, mely szerint a kifizetésekre ennek a hétnek a végén vagy a jövő hét elején kerül majd sor.

Arról, hogy a Támogatások forgótőkére elnevezésű program keretében megítélt 2 és 150 ezer euró közti támogatásokat mikor utalja át a minisztérium, egyelőre semmit sem lehet tudni. Valószínűleg nem a nagyon közeli jövőben, ugyanis szó volt róla, hogy a pályázók nagy száma miatt megemelik a keretösszeget, azonban egyelőre ez ügyben semmi sem történt.

Abszurd elvárások

A harmadik segélyprogramnak még a pályázati rendszerét sem dolgozták ki teljesen az alatt a közel öt hónap alatt, ami eltelt a bejelentése óta. Ennek a keretében a kis- és középvállalkozások 50 ezertől 200 ezer euróig terjedő összegű támogatást igényelhetnek beruházásokra. Az üzleti világ részéről ezt máris sok kritika érte, mivel minimum 15 százalékos önrészt ír elő a vidéki és 30 százalékosat a fővárosi pályázók számára.

Sokan kifogásolták azt is, hogy a támogatásokat megpályázó cégek olyan kötelezettségeket kell vállaljanak, melyek a nagyon labilis gazdasági környezet miatt esetleg teljesíthetetlenek lesznek. Ilyen, hogy a pályázó három évig nem szünteti be a működését, illetve, hogy hat hónapon át nem csökkenti az alkalmazottak létszámát.

A másik nagy gond a beruházásokat ösztönözni hivatott támogatási programmal, hogy az elbírálás, lévén sokkal komplexebb, mint az előző két program esetében, eltarthat egész májusig, a kifizetésekre pedig valamikor 2021 júliusában kerülhet sor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?