Kelemen Hunor szerint rendkívül kiegyensúlyozott a helyreállítási terv

Rendkívül kiegyensúlyozottnak nevezte az országos helyreállítási és ellenállóképességi tervet (PNRR) a román közszolgálati televíziónak adott kedd esti interjújában Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, kormányfőhelyettes.

Kelemen Hunor kifejtette: a terv, amelyet hivatalosan hétfőn küldenek Brüsszelbe, „rendkívül kiegyensúlyozott, minden fontos ágazatra kiterjed, a szállításügytől az egészségügyig, az oktatástól a környezetvédelemig, a területi-közigazgatási egységektől a kutatásig és digitalizációig”.Kelemen Hunor (jobbról) a TVR műsorában | Képernyőmentés

Példaként említette, hogy a városok és falvak nem politikai alapon, hanem saját céljaik alapján dönthetnek majd arról, milyen projektet finanszíroznak a számukra kiutalt pénzből. „A szállításügy terén pontosan le van szögezve, hogy 2026-ig melyik autópályába, melyik vasúti szakaszba fektetnek be. Mi ragaszkodtunk és sokat küzdöttünk az infrastruktúráért, ők elfogadták, így sok pénz jut majd a közúti és vasúti infrastruktúrára" – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Egyetlen téren nem sikerült „átlépni a korlátokat” Kelemen szerint, ez pedig az öntözőberendezések ügye. „Az öntözéshez a hazai költségvetésből vagy esetleg egy másik programból kell forrásokat biztosítanunk, ez volt az egyetlen dolog, ahol nem sikerült átlépni a korlátokat” – fogalmazott.

Kelemen Hunor arról is beszámolt, hogy a terv környezetvédelmi fejezetében külön figyelmet szentelnek a 2000-nél kisebb lélekszámú településeknek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?