banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Üzletemberek a gazdasági miniszterről: inkompetens és nagyképű

Az exportőrök és az idegenforgalmi vállalkozók is fel vannak háborodva Claudiu Năsui ténykedése miatt.

Egy sor roppant népszerűtlen és legalább annyira vitatható intézkedés miatt hetek óta az üzleti világ kritikáinak kereszttüzében áll Claudiu Năsui gazdasági miniszter. Legutóbb Mihai Ionescu, a Romániai Exportőrök és Importőrök Egyesületének (ANEIR) ügyvezető igazgatója és az Export Tanács társelnöke intézett heves kirohanást az USR–PLUS politikusa ellen, egy konferencián, ahova a miniszter is meg volt hívva.  

„Nem tudom nem észrevenni a gazdasági minisztérium új vezetésének a lekezelő magatartását, amely megtisztel bennünket a hiányával ezen a megbeszélésen. Nem ez az első alkalom, amikor visszautasítja a párbeszédet a vállalkozókkal. Két hónapja törjük magunkat, hogy kapcsolatba lépjünk a miniszterrel, aki véletlenül pottyant a minisztériumba. Ha megnézed az önéletrajzát, látod, hogy semmi köze nincs a gazdasághoz: egy napot sem dolgozott egy termelő cégnél” – jelentette ki Mihai Ionescu.

Az exportőröket Năsui azzal bőszítette fel, hogy az idei évre felfüggesztette a hazai cégeknek nyújtott anyagi támogatást, hogy azok nemzetközi vásárokon vehessenek részt. Mihai Ionescu szerint ez kapitális hiba, mivel egy 2019-es tanulmány szerint minden, az export promoválására elköltött lej 100 lej költségvetési bevételt eredményez. Elmondása szerint a kormánykoalíció több befolyásos tagjával egyeztetett az elmúlt napokban, akik megígérték, odahatnak, hogy az exportőrök ne maradjanak állami támogatás nélkül 2021-ben.

„Ez az irodájába bezárkózott ember a beosztottjaival sem hajlandó kommunikálni, az államtitkárokkal, a minisztériumi igazgatókkal, olyan dolgokat dönt el egymaga, amiknek közük sincs a való élethez. Annyira nagyképű, hogy ő az alfa és az omega a minisztériumban: Remélem, minél hamarabb meg fogunk szabadulni tőle” – mondta az ANEIR ügyvezetője.

Hol a komolyság, hol a megbízhatóság?

Pár nappal korábban Vasile Luca, a Turisztikai Ügynökségek Országos Egyesületének (ANAT) az elnöke illette súlyos kritikával a kormány válságkezelő tevékenységét. Luca azt követően szólalt meg, hogy a Gazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium hónapokkal elhalasztotta az idegenforgalmi ágazat kárpótlási programjának a beindítását, annak keretösszegét pedig 500 millió euróról 200 millióra csökkentette.

„A megoldás a csak papíron létező intézkedések gyakorlatba ültetése. Nincsenek erőforrásaink a folytatáshoz, minden további késlekedés láncreakciót fog elindítani az idegenforgalmi ügynökségek között éppúgy, mint a szállodák és éttermek körében. Azt hiszem, az egyedüli ország vagyunk Európában, ahol a turizmus csak ígéreteket kapott” – nyilatkozta a vállalkozói érdekvédelmi szervezet vezetője.

Vasile Luca szerint a kormány teljesen hiteltelenné vált, mivel decemberben ígéreteket tett, februárban pedig rájött, hogy nem tudja beváltani azokat. „Hol a komolyság, hol a partneri viszony?” – tette fel a költői kérdést az üzletember.

(Nyitóképen: Claudiu Năsui gazdasági miniszter | Fotó: Agerpres)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?