banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Ritka szerencsés a székelyudvarhelyi fotós: világító felhők és anyamedve lencsevégen

Fényképezőgéppel vadászik, és nem fegyverrel, égi tüneményekre, nem pedig medvékre, bár utóbbiakkal is összefutott a napokban. Nemrég pedig komoly elismerésben részesült Csergő Nándor, udvarhelyi fotós, a National Geographic a hónap asztrofotójának választotta ki egyik fényképét.

Idén februárban írtunk két székelyudvarhelyi fotósról, akik „lehetetlen időben (kora hajnali órákban), lehetetlen helyeken (valamelyik hegygerincen), lehetetlen fotókat (ritka optikai jelenségeket) készítenek.

Azóta egyikük nem akármilyen elismerésben részesült, Csergő Nándor fotóját a National Geographic magyar nyelvű honlapja Ritkán látott égi jelenség a nyári napforduló ünnepén címmel az idei év júniusi asztrofotójaként közölte.

A National Geogrphic által kiválaszott alkotás | Fotók: Csergő Nándor

A Székelyudvarhely égboltján látható világító felhőket Csergő Nándor június 24-én fotózta le. A National Geographic így számolt be a jelenségről. „Amíg a Kárpát-medence északi horizontját homok és pára homályosította el, addig Székelyföld felett kitisztult a légkör. A kékes, gyöngyházszerű derengést, amely ötven percen keresztül pompázott az égbolton, 3 óra 57 perckor vette észre az asztrofotográfus. A jelenség kialakulásakor a mezoszférában – 76-85 kilométer magasan – található jégkristályok verték vissza a látóhatár alatt 6-16 fokkal tartózkodó Nap fényét, látványos effektust okozva.”

Öthetes vadászat

Idén először május végén, egy külföldi útja során pillantott meg világító felhőket Csergő Nándor. Azóta, öt héten keresztül minden este és minden hajnalban kémlelte az eget, hogy lencsevégre tudja kapni a ritka jelenséget. A szerencse Szent Iván éjszakáján mosolygott rá, a képet pedig be is küldte a National Geographic-nak. Pár nappal később ráírt a honlap egyik szerkesztője, aki elkérte a fotót egy más felbontásban, és tudatta, hogy ez lett a hónap asztrofotója. „Madarat lehetett fogatni velem” – közölte a Maszollal Csergő Nándor, megjegyezve, hogy korábban már küldött fotót a honlapnak, ami meg is jelent az „Önök küldték” rovatban, de erről is csak most szerzett tudomást.

Két napra rá újabb ritka jelenséget sikerült megörökítenie. A gyergyói térségben kialakult viharcellát fotózta Székelyudvarhelyről, próbálva lencsevégre kapni a viharfelhőből „kipattanó” villámokat. Több fotót készített, aztán otthon a fényképek kidolgozásakor vette észre, hogy az egyiken a felhőből kicsapó villámmal egy időben két meteort is „lekapott”, amint áthúznak az éjszakai égbolton. „Annyi jó történt velem mostanában, hogy a barátaim már arra biztatnak, hogy kezdjek el lottózni” – mesélte az udvarhelyi fotós. Az biztos, hogy jó kapcsolatot ápolhat Fortuna istennővel, amit bizonyít szerencsés kimenetelű találkozása egy bocsos anyamedvével.

Szemben az anyamedvével

Június 29-én ismét világító felhők jelentek meg az udvarhelyi égbolton, ezért Csergő Nándor hajnali kettőkor eldöntötte, hogy kimegy a Madarasi Hargitára, hogy onnan is „lőjön” pár képet. A kísérlet sikeres volt, csakhogy a tetőről visszajövet egy anyamedvével futott össze, amelynek bocsai épp az egyik fenyőfán múlatták az időt. Nándor egy közeli panzióban próbált menedéket keresni, de annak ajtaja és ablaka is zárva volt.

Szerencsére az anyamedve nem hagyta magára a bocsait, így Nándornak sikerült eljutnia az autójához, ahonnan – immár biztonságban – a ritka természeti jelenségek után az oly gyakran felbukkanó nagyvadat is le tudta fotózni. „Készítettem egy rövid leltárt: világító felhők, National Geographic, villámlás hullócsillagokkal majd találkozás az anyamedvével... azt hiszem, tényleg elkezdek lottózni” – összegzett Csergő Nándor.

Kapcsolódók

Kimaradt?