Szabadlábra helyezték a székelyudvarhelyi kórház volt igazgatóját

Hatósági felügyelet alá kerül, vagyis ezentúl szabad lábon védekezhet Lukács Antal, a Székelyudvarhelyi  Városi Kórház tavaly decemberben őrizetbe vett, majd három hónap után házi őrizetbe helyezett volt igazgatója. Hasonló ítélet született Bálint Enikő volt közbeszerzési referens ügyében is.

Mint ismert, tavaly december elején a korrupcióellenes ügyészség (DNA) őrizetbe vette a székelyudvarhelyi városi kórház menedzserét és több alkalmazottját.

A hatóság felügyelet értelmében a vádlottaknak minden tárgyaláson meg kell jelenniük, amelyre beidézik őket; jelenteniük kell, ha máshová költöznek; bírói engedély nélkül nem hagyhatják el Hargita megye területét; nem léphetnek kapcsolatba az ügy többi vádlottjával és a tanúkkal. Arról is döntöttek, hogy Lukács Antal nem töltheti be kórházigazgatói tisztséget.

A DNA szerint tavaly április 10-e és december 2-a között a székelyudvarhelyi kórház törvénytelen módon kötött szerződéseket egy egészségügyi eszközöket forgalmazó vállalattal, túlbecsült áron vásárolt eszközöket, sokat ezek közül szükségtelenül. Ugyanebben az időszakban Lukács Antal megkérte a céget vezető üzletembert, hogy elsőbbségi kifizetések fejében járjon közben az illetékes hatóságnál annak érdekében, hogy a kórház megkapja a másodosztályú besorolást, noha csak a harmadik fokozat követelményeinek felel meg.

Az ügyészek szerint Lukács Antal igazgató 10 ezer eurót kapott az üzletembertől, ugyanakkor utóbbi ígéretet tett a menedzsernek arra, hogy megkapja bizonyos, 2 136 706 lej összértékű szerződések értékének 20 százalékát is, azaz 89 ezer eurót. A vádhatóság számítása szerint a fenti ügylettel 1 669 234 lej kár érte volna a kórházat.

Kapcsolódók

Kimaradt?