Összetett kritériumrendszer: mennyi az annyi a székelyudvarhelyi sport támogatásában?

Kicsi a keretösszeg, sok a pályázó, valamilyen szinten mindenki panaszkodik. Sok sportolóért sok pénz jár, kevesebbért még több pénz? Körbejártuk a székelyudvarhelyi vissza nem térítendő sporttámogatások elbírálása kapcsán felmerült kérdéseket.

Székelyudvarhely önkormányzata idén hét területen hirdette meg helyi pályázatait, a sportegyesületek számára 1 350 000 lejes keret állt rendelkezésre. Az udvarhelyi önkormányzattól megtudtuk, hogy a pályázatok elbírásánál szempont volt, hogy a pályázó hány embert mozgat meg, illetve további két fő szempont is szerepelt a pontozáskor: hogy van-e utánpótlás-nevelés, illetve hogy milyen eredményeket tud felmutatni a korábbi évekből.

„Szempont volt továbbá az is, hogy milyen működtetési költségei vannak a pályázónak, hiszen a különféle sportágak esetében más és más, sok esetben jelentős eltérést mutat a piac (például teljesen más árakkal dolgozik a labdarúgás és mondjuk az asztalitenisz az edzői béreket illetően)” – közölte az udvarhelyi városháza szóvivője, Zörgő Noémi. 

Megkeresésünkre egyedül a Székelyudvarhely Futsal Klub nem reagált, a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klubtól pedig jelezték, hogy nem kívánják kommentálni az elbíráló bizottság döntését.

Esetleges összeférhetetlenség?

Kikértük több sportegyesület álláspontját a számukra megítélt támogatásról, a felmerült kérdéseket továbbítottuk az önkormányzatnak, amelyekre meg is kaptuk a válaszokat. Egy kivételével, éppen abban, amelyben nem közvetlenül a városháza, hanem a pályázatokat elbíráló bizottság egyik tagja, Godra Zsolt önkormányzati képviselő volt személyesen érintett. Ugyanis azt követően, hogy a legnagyobb támogatásban (343 000 lej) a Székelyudvarhelyi Futsal Klub részesült, az általunk megkérdezett sportegyesületek részéről többször is megfogalmazódott a klub volt elnöke és egyik alapítótagja, Godra Zsolt esetében felmerülő esetleges erkölcsi és jogi összeférhetetlenség.

Kérdésünkre Godra elmondta, hogy 2018 elején lemondott a klubnál betöltött tisztségeiről és az egyesületi tagságáról, így nincs semmiféle kötődése, ami kizárná annak lehetőségét, hogy részt vegyen az elbíráló bizottságban. „Megértem, hogy tulajdonképpen mindenki panaszkodik valamilyen szinten, hogy nem elegendő a megítélt támogatás, azt javaslom, hogy próbálják meg a jövedelmüket a szponzorok által nyújtott támogatásokkal növelni” – fogalmazott Godra Zsolt.

Csapat  Megítélt összeg Pontszám
Székelyudvarhelyi Futsal Klub 343 000 lej 91
Szejke SK (férfi kézilabda) 310 000 lej 93
Székelyudvarhely FC (labdarúgás) 300 000 + 10 000 lej 84,72
Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub 160 000 lej 81
Vasas Femina (női labdarúgás) 130 000 lej 79
Handbal Harghita (női kézilabda) 35 000 lej 66
Fások Sport Klub (birkózás) 30 000 lej 70
Nagy Norbert Ski SK 12 000 lej 47
Chushinkan Aikido 8000 lej 84
Aviators SK 8000 lej 78
Roseal SK (labdarúgás) 4000 lej 65
Góbék Teqball Team visszautasítva -

 

Hangsúlyozta, hogy az általa vezetett cég amellett, hogy a teremfocisok főtámogatója, szponzorizálja a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klubot, a Góbék Teqball Teamet, a Hargita Ralit szervező Max Racinget, illetve a Székelyföld Kerékpáros Körverseny szervezőjét. „Székelyudvarhely sportterén tenni, egy kicsit többet jelent, mint dumálni, igazából az tesz érte, aki többek között támogat is” – jegyezte meg Godra Zsolt.

„Nincs szó dupla finanszírozásról”

A Szejke SK idén 310 000 lejes támogatásban részesült, de így is kérdéses, hogy ez mennyit segít a klubon. A klub férfi kézilabdacsapata feljutott az élvonalba, anyagi gondok miatt azonban még kérdéses, hogy tudja-e vállalni az élvonalbeli megmérettetést. A napokban néhány szurkoló petíciót indított, így próbálva nyomást gyakorolni a város és a klub vezetőire, hogy találjanak megoldást a klub anyagi megerősödésére.

A Szeje SK kézilabadacsapata | Fotó: Facebook

Győri István, a klub ügyvezetője úgy véli, hogy támogatási keretösszeg kevés ahhoz, hogy ennyi sportágat lehessen támogatni és ebből az okból kifolyólag, mindig is problémás lesz az elosztás. „A direkt módon való támogatás az önkormányzat részéről sokat segítene a csapatnak” – fogalmazott Győri. Amire egyébként van is lehetőség, az udvarhelyi városháza álláspontja szerint „a pályázati úton történő támogatás meghatározott időszakban, meghatározott költségelemekre költhető el. A közvetlen támogatást ez nem zárja ki, tehát nincs szó dupla finanszírozásról.”

Nem csak a 100 éveseké a világ

A pályázható összeghez képest és a sok jelentkező láttán viszonylag reálisnak tartja a számukra megítélt összeget (300 000 lejt) a Székelyudvarhelyi FC. A klub külön pályázaton további 10 000 lejt kapott az idén 100. évét ünneplő nagypályás udvarhelyi labdarúgás jubileumi eseményeire. A vezetői szerint igencsak szükséges a pályázati keretösszeg megemelése, mivel az összes sportegyesületnek több segítségre lenne szüksége, ahhoz, hogy minőségi eredmények továbbra is fent tudjanak maradni.

„A Székelyudvarhelyi FC is nagyobb támogatásra számított, ugyanazt az összeget kaptuk, mint tavaly, annak ellenére, hogy a klub célja a folyamatos fejlődés, és mindenképp szintlépés a harmadik ligából a második liga mezőnyébe. Reméljük, a közeljövőben ez a cél meg is tud valósulni, és akkor számítunk a város további segítségére” – közölte az SZFC részéről Toró Hunor, projektfelelős és Berkeczi Attila klubelnök.

„Ami történik, az vérlázító”

Az átláthatóság hiányára panaszkodik a Vasas Femina női labdarúgó klub elnöke László Béla, illetve arra is, hogy az elbírálások szubjektív módon történnek. „Az elbíráló bizottságnak nem pénzeket kéne osztogatnia, hanem csak pontszámokat adnia, hisz ezek automatikusan adják a támogatásra szánt összeget. A támogatások leosztása törvény által szigorúan szabályozott, de Udvarhelyen ezt nem veszik figyelembe” – panaszolta a Vasas klubelnöke.

A kiemelkedő teljesítményt nyújtó női labdarúgócsapat | Fotó: Vasas Femina FRF

László Béla elmondta, hogy a Vasasnak csapata van az élvonalban (a Románia-kupát is elhódították), a második ligában, a klubnál komoly utánpótlás-nevelés zajlik, az U11, U13, U15 és U17-es csapatai az országos és megyei bajnokságban is játszanak. A Vasas 300 000 lejt igényelt, 130 ezret kaptak.

„Korábban 150 000 lej támogatást ítéltek meg nekünk, amiből gyorsan vissza is vettek 30 000 lejt, tőlünk és a kézilabdás lányoktól. Vagyis a két női klubtól. Ami történik, az vérlázító. Miért van ez? Nem vesznek komolyan csak azért, mert női klub vagyunk? Ha férfiak végeznék ugyanezt a munkát, akkor még vajon kérdéses lenne a kért összeg megítélése” – tette fel a költőinek szánt kérdést László Béla klubelnök.

Fontos a sportolók száma?

Mivel a harmadosztályos csapattal rendelkező Székelyudvarhelyi FC-nek 300 000 lejt ítéltek meg, illetve a hazai első- és másodosztályban is szereplő Vasas Feminának csak 130 000 lejt, megkérdeztünk az udvarhelyi városvezetéstől, hogy számított-e a döntés meghozatalában, hogy az egyik esetében férfi, a másikban pedig női labdarúgásról van szó?

„Határozottan elutasítjuk ezt a megközelítést. Az elbíráláskor több szempontot vettek figyelembe. A sportklub mögötti tömegbázis nagysága alapkritérium volt, ez például jelentősen eltér a két szóban forgó csapat esetében. Az SZFC esetében a leadott dokumentáció alapján 250 sportolóról beszélünk (200 leigazolt, 50 nem), míg a Vasas Femina esetében 127-ről (93 leigazolt sportoló, 34 nem)” – írták válaszukban.

Fotó: SZFC – Facebook

Ugyanakkor nehéz nem észrevenni, hogy a Székelyudvarhelyi Futsal Klub esetében az említett alapkritérium osztás helyett inkább szorzott: a klubnak mindössze 22 leigazolt és 12 nem leigazolt játékosa van, mégis ők kapták a legnagyobb, 343 ezer lejes támogatást.

Ezt amúgy az SZFC-nél is észrevették: „Klubunk kötelekébe a felnőtt szakosztályon kívül tartozik még 250 gyerek is, akik nap mint nap járnak edzésekre, és a régiónk számos településének nyújtottunk segítséget a felzárkózásban és a tehetséges gyerekek mielőbbi felfedezésének érdekében. Tehát a gyerekek létszáma folyamatosan nő, ellenben más sportegyesülettel, amely tetemes összeget kapott, viszont maximum 20 sportolót mozgat meg” – érveltek a Székelyudvarhelyi FC részéről.

Kiemelt sportág?

A birkózást kiemelt sportágként nevezték meg a Novák Károly Eduárd sportminiszter udvarhelyi látogatásakor megtartott városházi sajtótájékoztatón, ennek ellenére a Fások Sport Klubnak mindössze 30 000 lej ítélt meg a székelyudvarhelyi önkormányzat.

„Egyszerűen érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartjuk a bizottság döntését, amely kilátástalan helyzetbe hozza az udvarhelyi felnőtt és junior korú birkózókat tömörítő sportklubunkat. A 2020-as év gyilkos volt a sportra, csak csoda folytán tudtuk egyben tartani a csapatunkat, bízva abban, hogy a 2021. évi támogatások nyomán visszaépítjük az életünket, az utánpótlás-nevelő műhelyeinket pedig anyagi támogatásban is részesítve, segíteni tudjuk, hogy a sikerek, eredmények ne maradjanak el” – nyilatkozta Ambrus Sándor, a Fások SK elnöke, hangsúlyozva, hogy a klubot magánjogú személyek működtetik non profit szervezetként.

Az udvarhelyi sportklub felnőtt korosztályban egyéniben és csapatban, a junioroknál pedig csak egyéniben indít sportolókat az országos bajnokságokban. Ambrus Sándor megjegyezte, hogy míg más városokban a birkózó sportot olyan sportklubok szervezik, amelyek direkt finanszírozásban részesülnek a helyi önkormányzatok részéről, addig Udvarhelyen a klubok kizárólag pályázati pénzekből, illetve támogatók bevonásával kénytelenek fenntartani magukat.Az udvarhelyi birkózócsapat | Fotó: Facebook

Azt is hozzátette, hogy – ilyen körülmények között – kénytelenek megfellebbezniük a döntést, annak reményével, hogy az óvás következtében az újonnan kinevezett bizottság figyelembe veszi a kiemelt sportágakra vonatkozó stratégiai döntésüket, és a birkózó klubnak is megfelelő összegű támogatást biztosítanak.

A székelyudvarhelyi városháza a következőképpen reagált a megítélt összeggel kapcsolatosan: „Értékeléskor a bizottság figyelembe vette azt is, hogy a korábbi években lehívott összeggel hogyan tudtak elszámolni. A szóban forgó sportklub sem a tavaly, sem pedig a tavalyelőtt nem tudta elkölteni a lehívott összeget. A klub egyébként mindössze 16 leigazolt, 15 nem leigazolt sportolóval dolgozik” – válaszolta a Maszol kérdésére Zörgő Noémi szóvivő, megjegyezve hogy a fellebbezések a teljes finanszírozási folyamatot lassítják, mindenik pályázóval későbbi időpontban tud szerződést kötni a város, rövidül így a megvalósítás ideje.

Utólag megtudtuk, a Fások Sport Klub fontolgatja, hogy jogi úton próbálják meg érvényre juttatni a jogos érdekeiket. „Távol áll tőlünk a szándék, hogy ezzel más klubokat nehéz helyzetbe hozzunk, de azt gondoljuk, hogy addig, amíg a többi kiemelt sportág a tavalyi évhez viszonyított többletfinanszírozásban részesül, addig a birkózó klubunkat gyakorlatilag magára hagyják” – nyilatkozta Ambrus Sándor klubelnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?