Felsőboldogfalva: község a város árnyékában, város a község ölelésében

Felsőboldogfalva polgármestere sok szempontból kirívó eset a Hargita megyei településvezetők körében. Alig a második polgármester, aki ezt a községet vezeti, hisz a legutóbbi helyhatósági választásokon az 1990 óta tisztségben lévő Sándor Józsefet váltotta. Mivel a községben nem tartottak előválasztást, ki kellett lépnie az RMDSZ-ből, függetlenként nyerte el a polgármesteri széket, majd visszalépett a Szövetségbe. Korábban közbirtokossági elnökként tevékenykedett, így jól ismeri a község életét. Zsombori Levente polgármestert faggattuk.

Felsőboldogfalva az udvarhelyszéki sajátosságokat tükrözi, a községhez több apró falu is tartozik, így több dologra kell figyelni. A „sok kicsi sokra megy” mondás a gondokra is érvényes?

Nem tartozunk a nagy községekhez, 3300 lakosunk van, a gond pedig az, hogy ez a szám tizenegy település között oszlik el: Felsőboldogfalva, Bikafalva, Farcád, Székelylengyelfalva, Patakfalva, Hodgya, Ocfalva, Telekfalva, Sükő, Árvátfalva és Sándortelke. Ez egyben azt is jelenti, hogy sok a középületünk, templom, kultúrház, iskola, amelyeket fejleszteni, javítani kell, sok az út is, ezek is rendszeres karbantartást igényelnek. A költségvetést is mindig úgy osztjuk el, hogy mindenhova jusson egy kicsi pénz, és mindig azzal foglalkozunk, ami a legfontosabb. Megválasztásom óta elkészült a község fejlesztési stratégiája, ez azért fontos, mert eddig nem rendelkeztünk ilyesmivel.Fotó: Felsőboldogfalva Polgármesteri Hivatala – Facebook

Felsőboldogfalva szinte összeér Székelyudvarhellyel. Előny ez vagy inkább hátrány?

Földrajzi helyzetét tekintve úgy is mondhatjuk, hogy községünk a falvaival szinte átöleli az anyavárost. Ez sok esetben jelent előnyt, közel a város, könnyen elintézhetjük ügyes-bajos dolgainkat, az ingázás kerékpáron is lehetséges, karnyújtásnyira vannak mind a munka-, mind a szórakozási lehetőségek. Ugyanakkor a város közelsége nagyobb elvárásokat fakaszt a község lakói közt. Azok, akik harminc évig Udvarhelyen éltek és elköltöztek Boldogfalvára, szinte mindenben ugyanazt a szintet igénylik, mint amihez a városban hozzászoktak. Nem könnyű ezeknek eleget tenni, ugyanakkor remélem, hogy idővel fel tudunk zárkózni. Ha elkészülünk a szennyvízhálózattal, minden utat, utcát le tudunk aszfaltozni, ezzel máris szintet lépünk. Ami viszont javunkra szolgál, hogy aki csendességre, nyugalomra vágyik, azt nálunk könnyebben megtalálja.

Divattá vált a zsúfolt, zajos Udvarhelyről a jóval csendesebb Felsőboldogfalvára költözni. Most is tart ez a trend?

Igen, továbbra is jönnek, természetesen a főúttól távolabbi, csendesebb telkeket, házakat keresik. Ha a község infrastruktúráját pontra tesszük, akár Udvarhely kertvárosa is lehetünk a jövőben.

Zsombori Levente polgármester | A szerző felvétele

A tősgyökeres boldogfalviak hogyan fogadják az udvarhelyiek „invázióját”?

Mi már elfogadtuk ezt a helyzetet, nincs gondunk vele, aki jön és beilleszkedik a közösségünkbe, azt szívesen látjuk. Azt is mondhatom, hogy akadnak elegen, akik – kis túlzással – csak aludni járnak Boldogfalvára, reggel korán dolgozni mennek a városba, késő este jönnek, és másnap kezdődik minden elölről, és sokszor a hétvégét is a községen kívül töltik.

Milyen a közhangulat a község falvaiban?

Ha eltekintünk a járvány okozta nehézségektől, akkor úgy érzem, nem panaszkodhatok. Természetesen tennivaló mindig akad, de mi is igyekszünk az igényeknek megfelelően tevékenykedni. Árvátfalva az egyetlen település, ahol gondok vannak az ivóvízzel, igyekszünk megoldani. Ha elkészül a szennyvízhálózat, ez már öt falut érint, és lehetőség is lesz a hálózatot továbbfejleszteni.

Míg más községek az elvándorlásra panaszkodnak, addig hozzánk jönnek az emberek. Egyetlen falunkba nem vezet aszfaltút, Sándortelkére. Ha a rövid útszakaszt felújítjuk, akkor már ott is élhetőbb lesz a település. Igaz, hogy a többi út is megérett már egy komolyabb felújításra, de készítjük a terveket, hogy amint pályázni lehet ezekre a beruházásokra, azonnal le tudjuk adni a szükséges dokumentációt.

Fotó: Felsőboldogfalva Polgármesteri Hivatala – Facebook

A község egyik ékkövének tartják a gyümölcseiről, de főleg a cseresznyéjéről és persze a ferde tornyáról híres Sükőt. Mit kell még tudni róla?

Egy varázslatos, a világ zajától elszakított falu, fent, magasan a Sükő-patak völgyfőjében. Nincs átutazó forgalma, így nagyon csendes, természetbarát település. Fekvésének köszönhetően védve van az időjárás szeszélyeitől, nagyon jól teremnek ott a fák. Igaz, ott a tél is hosszabb, előfordult, hogy a falufelelős szólt nekünk, hogy igénylik a hóekét, mert el kéne nyomni a havat az útról. Ki kellett mennem a helyszínre, mert nem hittem, hogy míg a községközpontban fekete az út, addig ott fennakadásokat okozott a havazás.

Milyen jövő elébe néz a község?

A legjobbakat reméljük, ugyanis a községközponton áthaladó megyei út teljes felújításával, így a kerékpárút megépítésével végre megvalósulhat a boldogfalviak álma, hogy biztonságos körülmények között kerékpározzanak be Udvarhelyre. A község része lesz Székelyudvarhely leendő metropoliszövezetének, így a városi tömegközlekedés tervezett kiterjesztése főleg az Udvarhelyen dolgozók, illetve az ott tanuló középiskolások helyzetén segítene.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?