Régi fényében tündökölhet az udvarhelyi kézilabda – Székelyudvarhelyen járt Novák Eduárd miniszter

Sportlétesítményeket keresett fel, sportolói szervezetekkel, az udvarhelyi sportéletet támogató vállalkozókkal egyeztetett pénteken Székelyudvarhelyen Novák Eduárd ifjúsági- és sportminiszter.

Két hónap leforgása alatt immár másodszor látogatott Székelyudvarhelyre a tárcavezető. „Bemutattuk a miniszter úrnak azokat a prioritásokat, amelyek városunk számára fontosak és halaszthatatlanok” – mondta a látogatás alkalmával rendezett sajtótájékoztatón Gálfi Árpád polgármester. A városvezető a kiemelt prioritások között említette a városi uszoda megépítését, illetve a labdarúgópálya és a körülötte lévő atlétikapályának a felújítását.Forrás: varoshaza.ro

„Nagyon örvendek, hogy néhány hagyományos sportágat sikerült fenntartani Székelyudvarhelyen, gondolok a birkózásra, asztaliteniszre, kézilabdára. Olyan pillanat előtt állunk, amikor összefogva sokat tudunk tenni a sport jövőjének érdekében” – mondta Novák Eduárd. Megjegyezte, a hazai sportot egy meghatározott irányba kell terelniük, előtérbe helyezve azokat a sportágakat, amelyekben Románia a sportnagyhatalmakkal is fel tudná venni a versenyt.

„Szükséges kiválasztanunk 8-12 sportágat, és ezeket a jövőben olyan szintre kell kiépíteni, hogy általuk visszahozhassuk a 90-es évek előtti hazai sporteredményeket” – mondta a sportminiszter. Hozzátette, miután őszre elkészül a romániai sportstratégia, tervezik, hogy a szponzortörvényen is változtassanak, ezáltal motiválva a nagy cégeket is a hazai, helyi sportélet támogatására.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Szeretnénk motiválni a magánszférát, hogy támogassák ezt a 8-12 sportágat. Nem lehet száz felé szakadni és az összes sportágat magas szinten támogatni, működtetni. Célunk, hogy az állami és a privát tőke közös bevonásával a kiválasztott sportágak nyugati szintű költségvetésben részesüljenek, mert nyugati szinten kell versenyezniük” – fogalmazott Novák Eduárd.

Mentőöv az udvarhelyi kézilabdának

Szóba került a város felnőtt férfi kézilabdacsapatának a helyzete, a Szejke SK ugyan feljutott az élvonalba, de jelen pillanatban is komoly anyagi gondokkal küzd.

„Azt a megoldást találtuk, hogy a minisztérium külön klubot létesít, így átveheti a csapatot. Továbbra is udvarhelyi csapat lesz, de így a minisztérium direktben tudja majd támogatni. A kormány, az önkormányzat és a magánszféra összefogásával van esély arra, hogy az udvarhelyi kézilabdát ne csak megmentsük, hanem arra a szintre emeljük, amelyen korábban volt” – közölte Novák. Újságírói kérdésre megjegyezte, hogy a bürokrácia útvesztői miatt a tervből csak a 2022/23-as idényre lehet valóság.

A minisztériumnak jelenleg 48 klubja van az országban, Hargita megyében egy, a Csíkszeredai Sportklub.

Kapcsolódók

Kimaradt?