Novák Eduárd miniszter Kolozsváron: minden nap sportoljanak a gyerekek az iskolában

A napi mozgás bevezetése az iskolákba is célja az ifjúsági és sportminisztérium által tervezett országos sportstratégiának – tudtuk meg pénteki kolozsvári látogatásán a tárcavezetőtől. Novák Eduárd a Maszolnak úgy nyilatkozott: szó lehet tornaórákról vagy más, akár helyspecifikus sportok gyakorlásáról.

A miniszter a prefektussal és az RMDSZ helyi szervezetével tárgyalt Kolozsváron, valamint a polgármesterrel is találkozója van. Portálunknak elmondta: tájékozódni jött arról, milyen sportokat és hogyan támogatnak helyi és megyei szinten. Megtudtuk, a tárca pontosan azért akar egy országos sportstratégiát kidolgozni, hogy megszűnjön az a jelenlegi gyakorlat, miszerint stratégia nélkül finanszíroznak bizonyos sporttevékenységeket. „Ez nem helyénvaló, nem vezet eredményre” – fogalmazott Novák Eduárd.Fotó: RMDSZ

Az országos sportstratégia lényege, hogy Románia-szerte irányt szabjon a sporttámogatásoknak. Novák Eduárd hozzátette, például célja bevezetni, hogy minden önkormányzati sporttámogatás 30 százalékát 18 év alatti gyerekek sportolására fordítsák, így biztosítva az utánpótlást, és egyúttal arra is kötelezik a sportklubokat, hogy fiatalokkal foglalkozzanak.

A nemzeti sportfejlesztési stratégia három célját nevezte meg a tárcavezető. Egyrészt szeretnék, hogy 2032-ben Románia a legjobb 10 ország között szerepeljen a sporteredmények tekintetében, továbbá céljuk, hogy öt százalékról 30 százalékra növeljék a romániai amatőr sportolók számát. Novák Eduárd megemlítette, fontos az is, hogy a gyerekek minden nap sportoljanak az iskolában, legyen szó tornaórákról, vagy más, akár helyspecifikus sportok gyakorlásáról.

Fejlesztéseket javasol Kolozsváron

„Kolozsvárt egy nagyon fontos sportbázisnak látom, nagy potenciálja van” – jelentette ki Novák Eduárd, megjegyezve, az Emil Boc polgármesterrel való találkozóján javasolni fogja, hogy Kolozsváron egy olyan multifunkcionális épület létesüljön, ami velodrom és fedett atlétikapálya is, valamint egy korcsolyapálya is nagyon fontos lenne, ahol „három olimpiai sportot is lehetne fejleszteni – hoki, műkorcsolya, gyorskorcsolya”, magyarázta a tárcavezető.

Elérhetőbbek lesznek a sporttevékenységek akár az amatőr sportolók számára is azáltal a rendelet által, amely lehetővé teszi az antigén gyorstesztek használatát a sportolók számára. Az intézkedést az ifjúsági és sportminisztérium kezdeményezte, és Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszterrel nemrég írták alá. Novák Eduárd szerint ez egy „kis segítség” a sportnak, mert csökken az a pénzügyi nyomás, amit a Real Time PCR-tesztek jelentenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?