Nyitás Székelyudvarhelyen: ismét közönség előtt játszik a Tomcsa Sándor Színház

A járványhelyzet kedvező alakulása folytán a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház is újra játszhat a közönség előtt. Elise Wilk tinédzser-problémákkal foglalkozó darabja és egy új osztálytermi előadás lesz műsoron, közölte az intézmény.

Miután Szerdán és csütörtökön az Udvarhely Bábműhely Az öreg király hagyatéka című álomból szőtt bábjátékkal lépett közönség elé, pénteken és szombaton este 20 órától Elise Wilk kortárs drámaíró A zöld macska című darabját tűzi ismét műsorára a színház Tóth Árpád rendezésében. Az előadásra jó idő esetén, szabadtéren a  színház szomszédságában, rossz idő esetén a színház előterében kerül sor. A produkciót megújult szereposztással játssza a társulat, ugyanis Kőmíves Boróka szerepét Fekete Edda fiatal színművésznő veszi át, aki első ízben játszik Tomcsa Sándor Színházban, vendégművészként.  Az előadás szereplői: Albert Orsolya, Fekete Edda m.v., Nagy Xénia Abigél, Esti Norbert, Veres Lehel m.v..

„A fiatalokra leselkedő veszélyek, a drogok, ital, dohányzás, az éjszakai élet és a tinédzser-lázadás gyilkos egyvelege untig ismételgetett közhelynek tűnhet. Azonban az, hogy mi az, ami ezeket a problémákat kiváltja, mi kerget odáig egy fiatalt, hogy ezekhez meneküljön, nagyon sokrétű és megfoghatatlan probléma, legfőképp azért, mert az érintettek ritkán beszélnek róla. Most ők szólalnak meg egy rendhagyó kocsmaszínházi előadás keretében, hogy elmondhassák, hogy nem mindegy, hogy a szülők a közös reggeli után matektanárhoz és teniszedzésre viszik a gyereküket, vagy Spanyolban vannak, míg a gyerek csak arra vár, hogy a nagyszüleit kijátszhassa és a klubba menjen. Milyen érzés az, ha apád eladja a biciklidet vagy lenyúlja a spórolt pénzed, hogy piára költse, vagy anyád szezonálisan váltogatja a pasijait és teljesen elhanyagol. Milyen a fiatalok kegyetlen világa, a csajozás-pasizás törvényei, aminek mégis mindenképp meg akarsz felelni. Milyen folyton megfelelni és túlélni?” – áll az előadás szinopszisában. 

Az előadásokat korlátozott nézőszámmal játsszák, ezért előzetes helyfoglalás szükséges. Jegyek személyesen válthatók az előadást megelőzően legalább egy nappal a jegypénztárban (Telefon: +40 266 212131) hétköznapokon 11-14 és 15-17 óra között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Május 17-én, hétfőn mutatják be a 9-12 osztályos korosztályt megszólító Vérszirom címet viselő színházi nevelési előadást a közösség erejéről  Meszlényi-Bodnár Zoltán rendezésében. A  budapesti színházi neveléssel foglalkozó módszertani műhellyel, a Nyitott Körrel kialakított együttműködés gyümölcseként létrejövő előadás célja annak tudatosítása, hogyan hat ránk a környezetünk, egy közösség, vagy akár egyetlen ember – az egészen apró és jelentéktelen dolgoktól a nagy, akár sorsfordító eseményekig.

A Vérszirom előadáson egyszerre egyetlen osztály diákjai vehetnek részt, legalább egy pedagógus jelenlétében, a saját osztálytermükben, tanítási időben. A résztvevő osztály tagjai nem csak nézői, hanem aktív szereplői a történetnek. A diákok gondolataikkal, döntésekkel befolyásolják az eseményeket, ezáltal közvetlen élményt szereznek a témában, amely reményeink szerint hozzásegíti őket a tudatos döntéshozáshoz. Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.

Kapcsolódók

Kimaradt?