banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Lecsengőben van-e a járvány harmadik hulláma? Szakértőt kérdeztünk

A következő két hétben fog kiderülni, hogy milyen irányba alakul a koronavírus-járvány harmadik hulláma az országban: állandósulnak az esetszámok, tovább csökkennek vagy esetleg újra nőni kezdenek – véli dr. Fejér Szilárd sepsiszentgyörgyi kémikus-kutató, aki szerint ez az idő azért számottevő, mert ezen a héten tért vissza a gyerekek egy része az iskolákba, jövő héten pedig a végzősök számára is folytatódik a tanítás.Illusztráció forrása: Agerpres/EPA

Romániában egyelőre biztatóan alakulnak a járványadatok, csökkenő tendenciát mutat az igazolt fertőzések, valamint a kórházi ellátásra szoruló páciensek száma is. Bizonyos átoltottsági szintek felett a hatóságok a nyári nyitást tervezik, tárcaközi bizottság dolgozza ki a lazítások forgatókönyvét.

Fejér Szilárd kémikus-kutató nem tudott egyértelmű választ adni a Maszol azon kérdésére, hogy valóban lecsengőben van-e a harmadik hullám az országban, mert szerinte ki kell várni, hogy az iskolák megnyitásának lesz-e következménye.

„Mindenképpen jó döntésnek tartom, hogy az iskolákat ennyi időre bezárták, mert sikerült elejét venni az iskolai gócoknak, amelyek jóval durvábbak lettek volna, mivel a brit variáns terjedt. A trend jó, de még várnék egy kicsit a válasszal, tekintve, hogy nem nagy az átoltottság sem a tanárok, sem a lakosság körében” – fogalmazott a szakértő, aki szerint egyébként különösen aggasztó, hogy a romániai oltási kampány elért arra a szintre, amikor már nagyobb a kínálat, mint a kereslet.

Jelenleg a tanítás nem három, hanem két forgatókönyv szerint zajlik. Azokon a településeken, ahol a kéthetes lakosságarányos fertőzési ráta 1 ezrelék alá csökkent, kivétel nélkül valamennyi diák számára iskolai jelenléttel zajlik az oktatás. Azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi mutató nagyobb 1 ezreléknél, de nincs vesztegzár alatt, csak az elemisek, a nyolcadikosok, tizenkettedikesek, tizenharmadikosok, a szaklíceumok végzősei és a különleges nevelést igénylő diákok járnak be az iskolába, a többiek online tanulnak.

Jó hír azonban, hogy melegszik az idő, többet lehet a szabadban lenni, kevesebb lesz a zárt térben töltött idő. Fejér Szilárd fontosnak tartaná, hogy működjön a tesztelés az iskolákban. „Ha tesztelnek az iskolákban, ellenőrzés alatt marad a járvány, ha nem tesztelnek, bárhogy alakulhat” – magyarázta. Hangsúlyozta az osztálytermek szellőztetésének a fontosságát, és azt tanácsolta, hogy maradjon otthon az, akinek bármilyen megfázásos tünetei vannak, és kérje a tesztelést.

Mint ismert, a kormány a lakosság átoltottságától teszi függővé a korlátozó intézkedések feloldását. A miniszterelnök korábban elmondta, ha a beoltottak száma június elsején eléri az 5 milliót az országban, akkor lazítanak néhány járványvédelmi szabályon. Florin Cîțu arról is beszélt, hogy ha az oltási kampány jól halad, lehetségesnek tartja a maszkviselési kötelezettség részleges eltörlését augusztus elsejétől.

A nyári nyitás terveiről a sepiszentgyörgyi kutató úgy vélekedett, szükséges a „pozitív diszkrimináció”, azaz nagyobb mozgásteret kell engedni azoknak, akik be vannak oltva. Szerinte ennek ösztönző hatása lehet az oltási hajlandóságra, ráadásul minél többen beoltatják magukat, annál jobb a lakosságra nézve. Ugyanakkor emlékeztetett, tavaly is azt láttuk, hogy nyáron alábbhagyott az első hullám. Fejér Szilárd hozzátette, az indiai variáns valószínűleg nem fog rövid távon gondot okozni az országban, de annak meghatározásához, hogy egyáltalán jobban terjed-e, mint a brit variáns, több adatra van szükség.

A nyitásról az egészségügyi miniszter szerda este azt mondta: megvalósíthatónak tartja azt az elképzelést, hogy augusztus elsejétől töröljék a hatóságok a maszkviselési kötelezettséget a kevésbé forgalmas közterületeken. A sepsiszentgyörgyi kémikus-kutató szerint a szabadtéri maszkviselés szabályának megvan az alapja, de ha az előírt, másfél-kétméteres távolságot tartunk egymástól, nem látja különösebb értelmét. De jó megoldás például a zsúfolt nagyvárosokban, mert nem kell folyamatosan le- és felvenni a maszkot, ha például egy séta után buszra szállunk.

Kapcsolódók

Kimaradt?