banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Iskolák teljes újranyitása: visszakozott az oktatási miniszter

Míg korábban azt nyilatkozta, hogy május közepén javasolni fogja valamennyi diák visszatérését az iskolákba, az oktatási miniszter pénteken visszakozott, kijelentve: a tanintézmények teljes körű újranyitás csak „néhány hét múlva” lesz lehetséges.

Sorin Cîmpeanu ezt azzal magyarázta: mindaddig nem térhet vissza az összes diák a tantermekbe, amíg nem derül ki, hogy miként alakul a fertőzöttségi ráta az ortodox húsvét után. Rámutatott, az iskolák esetleges teljes újranyitásának lehetőségét is csak néhány hét múlva lehet megvizsgálni, miután lejár a keresztény ünnep utáni "inkubációs periódus".

A tárcavezető kiemelte, a pénteki adatok szerint az ország 939 településén meghaladja az 1-et a 14 nap alatt jegyzett koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve, 2224 településen pedig 1 ezrelék alatti a ráta. Hétfőtől 185 településen mindenki jelenléti oktatásban vehet részt, ami mintegy 80 ezerrel több tanulót jelent a pénteken jegyzett számhoz képest.

"Ehhez hozzáadódik még a végzős osztályokba járó 370 ezer tanuló, akik számára hétfőn kezdődik újra a tanítás. Hétfőtől tehát további 450 ezer tanuló jelenléti oktatásban vehet részt" - fogalmazott.

Megkérdezték tőle az újságírók, hogy meglátása szerint szeptembertől a megszokott körülmények között kezdődhet-e az új tanév. "Mindenkinek jogában áll remélni, hogy szeptember 13-án normális körülmények között kezdődik majd az iskola" - felelte a tárcavezető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Cîmpeanu arról is beszélt, hogy a 155 ezer beoltott tanügyi alkalmazott közül 145 ezren már a koronavírus elleni oltás második dózisát is megkapták.

(Címlapfotó: Agerpres)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?