banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Felháborodást keltett a felmérés, amely szerint a magyar szülők ellenzik gyermekeik tesztelését, beoltását

 

A magyar szülők többsége ellenzi gyermekei tesztelését az iskolában, nem tartja szükségesnek a pedagógusok beoltását és saját gyermekeit sem oltatná be – ezekre a következtetésekre jutott a Magyar Szülők Szövetségének online felmérése. Az erdmények azonban a közösségi médiában felháborodást keltettek, többen tartották a kutatást módszertanilag helytelennek, nem reprezentatívnak.

A Magyar Szülők Szövetsége online kérdőívben mérte fel, hogyan vélekednek a szülők a tanintézményekben történő non-invazív tesztelésről, a pedagógusok átoltottságának szükségességéről, illetve gyermekeik jövőbeli beoltatásáról.

A szervezet szerint a szülők nagy érdeklődést mutattak a téma iránt, várakozáson felüli volt a beérkezett válaszok száma. A felmérést április 20. és 23. között végezték, összesen 6446 kérdőív összegzésével. A válaszadók többsége édesanya, a kérdőívet kitöltők csaknem fele vidéki környezetben, a másik fele pedig városban él. 16 megyéből érkeztek válaszok, a legtöbb Kovászna, Hargita, Maros és Szatmár megyéből.

Az eredményeket csütörtök este ismertette Facebook-oldalán a szervezet. Kijelentették: a magyar szülők többsége ellenzi gyermekeik oktatási intézményekben történő tesztelését a nyálból történő eljárással, a legtöbb szülő nem tartja szükségesnek a pedagógusok beoltását, illetve, döntő többségük gyermekeit sem oltatná be.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter közben elállt azon szándékától, hogy a gyermekeken non-invazív koronavírusteszteket végezzenek az iskolákban. Mint csütörtöki nyilatkozatában rámutatott: figyelembe vette az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) érveit, amely szerint a gyorsteszt eredményét PCR-teszttel kell megerősíteni, így azok nem kerülhetnek be a hivatalos nyilvántartásba.

A Magyar Szülők Szövetsége Facebook-posztjában úgy fogalmazott, „minden fórumon ezekhez az adatokhoz tartja magát és ezt képviseli mindaddig, míg ennek ellenkezője nem nyer bizonyítást”, valamint a Szülői Szervezetek Országos Föderációjához (FNAP-IP) már el is küldték a román változatot, pénteken pedig a minisztériumba érkezik meg.

Az első kérdésre, miszerint engednék-e a szülők gyermekeik non-invazív tesztelését, a megkérdezettek csaknem kétharmada, 64 százalék mondta azt, hogy nem. A szülők csaknem egynegyede (23,6 százalék) egyetértett a teszteléssel, míg a többi válaszadó bizonytalan volt. A második kérdésre adott válaszokból az derült ki, hogy a szülők több mint fele (55,4 százalék) nem tartja fontosnak, hogy a tanítók beoltassák magukat, mindössze 12 százalék tenné kötelezővé a védőoltást, a válaszadók egyharmada pedig a közegészségügyi hatóságokra bízná a döntést. A legegyöntetűbb vélemény a gyermekek jövőbeli beoltásáról született – öt szülőből négy ellenzi gyermeke beoltását.

Az eredmények felháborodást keltettek a közösségi médiában. Egy hozzászóló például úgy vélekedett, a „közveszélyes” eredmények helyett inkább buzdítani kellene a szülőket, oktatókat és diákokat arra, hogy oltassák be magukat, mert a nyáron talán elkezdődhet a 12-15 évesek oltása is. „Szülőként mélységesen elítélem ezt a manipulatív és káros akciót és elhatárolódom tőle” – fogalmazott egy másik szülő.

Egy másik szülő úgy vélte, nagyon jó, hogy a szövetség felmérést végzett, ám „végtelenül sajnálatos”, hogy az eredményekkel „nem jól gazdálkodik”, szerinte rendkívül veszélyes azt kimondani, hogy ezekkel a következtetésekkel mennek tovább és ezt képviselik a hivatalos fórumokon. Ugyanakkor azt is megfogalmazta – mint sokan mások –, hogy a felmérést nem tekinti reprezentatívnak és a mintavétel megkérdőjelezhető.  

Sem oltáspárti, sem oltásellenes „propagandát” nem akarnak folytatni

A szülői szövetség újabb bejegyzéssel reagált a kritikákra. Kijelentették, mivel a témában egyforma arányban érkeztek az egymásnak homlokegyenest ellentmondó vélemények, az „egyetlen demokratikus módszerhez folyamodtunk, a közvélemény-kutatáshoz”.

Mint írták, szakemberek segítségét kérték ehhez, hogy a „lehető legpontosabb” legyen minden szempontból a felmérés, és a kérdőív népszerűsítésében részt vettek egyebek mellett a tanfelügyelőségek és a kisebbségi államtitkárság is. A szövetség szerint inkább azt kellene nézni, hogy miért ez a többség véleménye, és hogyan lehetne ezen változtatni.

„A Magyar Szülők Szövetsége a romániai magyar közoktatásban tanuló gyerekek szüleinek alkotmányos jogait hivatott érdekérvényesítő eszközökkel képviselni. Nem tisztünk sem oltás melletti, sem oltás ellenes propagandát folytatni” – összegeztek.

(Címlapi illusztráció forrása: Adobe Stock)

Kapcsolódók

Kimaradt?