Kormányfői bejelentés: június elsejétől maszk nélkül nyaralhatunk a tengerparton

Nem kell maszkot viselniük június elsejétől a román tengerpart strandjain a turistáknak – jelentette be csütörtökön Konstancán a miniszterelnök.

Florin Cîțu a tengerparti szállodák üzemeltetőivel egyeztetett az idei turisztikai idényről. A megbeszélés végén közölte, hogy a nyár folyamán kétszer is lazítanak a járványvédelmi intézkedéseken, előbb június elsején, majd augusztus elsején.

E szerint június elsejétől nem kell maszkot viselniük a tengerparti strandokon tartózkodó turistáknak azzal a feltétellel, hogy a napozóágyak és strandlepedők között biztosítják a biztonsági távolságot. E szabály betartását a helyhatóságok ellenőrzik majd.

„Egyetértés volt köztünk abban, hogy június elsejétől ne legyen már kötelező a maszkviselés a strandokon. Az én feltételem az volt, hogy a napozóágyak között legyen a szokásosnál nagyobb a távolság, és ezt az üzemeltetők megígérték. Ezek után bejelenthetem: nem kell június elsejétől maszkot viselni a tengerparton” – nyilatkozta a kormányfő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Szintén június elsején száz százalékos kapacitással működhetnek azok a szállodák és éttermek, amelyek kizárólag beoltott vendégeket fogadnak és amelyeknek a személyezete is be van oltva. Florin Cîțu elmondta, a lazítások forgatókönyvét kidolgozó tárcaközi bizottság dönti majd el, hogyan ellenőrzik majd a turisták beoltottságát. Megjegyezte, a személyi szám alapján ez már jelenleg is könnyen ellenőrizhető.

A nyitás második szakaszában, augusztus elsejétől lehetővé tennék a tengerparti tömegrendezvények, így például NeverSea fesztivál megszervezését is, mondta el a kormányfő. Cîțu hozzátette, szintén augusztus elseje után válhat lehetővé a kolozsvári Untold fesztivál megtartása is.

A korlátozó intézkedések feloldásának forgatókönyveit kidolgozó tárcaközi bizottság pénteken ülésezik.

(Címlapfotó: Adobe Stock)

Kapcsolódók

Kimaradt?