A miniszter megerősítette a bűvös dátumot, amikor maszk nélkül mehetünk ki az utcára

Megvalósíthatónak tartja az egészségügyi miniszter azt az elképzelést, hogy augusztus elsejétől töröljék a hatóságok a maszkviselési kötelezettséget a kevésbé forgalmas közterületeken.

Ioana Mihăilă erről a köztelevíziónak nyilatkozva beszélt szerda este. „Magam is támogatom, hogy bizonyos feltételek mellett a szabad levegőn az emberek ne hordjanak maszkot, erről már tárgyaltunk a miniszterelnökkel. Ez augusztus elsejétől a kevésbé forgalmas közterületeken lehetségessé válhat” – jelentette ki.

A miniszter elmondta, tárgyaltak arról a kormányfővel, hogy a beoltott személyek „nagyobb szabadságot élvezzenek”, illetve arról, hogy ne legyen kötelező a maszkviselés azokon a munkahelyeken, ahol valamennyi alkalmazott megkapta a vakcina mindkét dózisát. „Tárgyalunk erről a szakértőkkel, de ezt az elképzelést is megvalósíthatónak tartom” – mondta Mihăilă.

A tárcavezető biztatónak nevezte, hogy a háziorvosok bekapcsolódásával felpörgött az oltási kampány. Reményét fejezte ki, hogy a naponta beoltottak száma hamarosan meghaladja majd a 100 ezret. Közölte azt is, hogy gyógyszertárakban várhatóan jövő héttől lehet majd olcsón elvégeztetni gyorsteszteket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mint ismert, a kormány a lakosság átoltottságától teszi függővé a korlátozó intézkedések feloldását. A miniszterelnök korábban elmondta, ha a beoltottak száma június elsején eléri az 5 milliót az országban, akkor lazítanak néhány járványvédelmi szabályon. Florin Cîțu arról is beszélt, hogy ha az oltási kampány jól halad, lehetségesnek tartja a maszkviselési kötelezettség részleges eltörlését augusztus elsejétől.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?