banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Romániában is kimutatták az indiai vírusváltozatot

 

A sepsiszentgyörgyi Pro-Vitam Diagnosztikai és Kutatóközpontban mutatták ki az országban elsőként a koronavírus egyik, Indiában terjedő variánsát. Erről Fejér Szilárd kémikus-kutató, a laboratórium vezetője számolt be közösségimédia-oldalán.

„A páciens tipikus koronavírusos tünetek miatt jelentkezett tesztelésre egy szomszédos megyéből, és a PCR eredmény alapján kizártuk az országban domináns brit variáns jelenlétét. A páciens, külföldi állampolgár, több mint egy hónapja jött az országba Indiából, ezért nincsen kizárva a szűkebb közösségében történt itthoni megfertőződés. A gyanú felmerülésekor részletes epidemiológiai vizsgálatot kértünk az illetékes megyei közegészségügyi hatóságtól, és a nemrég beszerzett szekvenátorunkat amint lehetett, munkára fogtuk. Az eredmények kiértékelése kétséget kizáróan igazolta a gyanúnkat” – írta.

A szakértő emlékeztetett: az indiai variáns (B.1.617, és ezek altípusai - .1, .2, .3) okozza a mostani katasztrofális járványhullámot Indiában. A Sepsiszentgyörgyön kimutatott minta a B.1.617.2 csoportba tartozik. Egyelőre nem tudják, hogy ez fertőzőbb-e a többi variánsnál, „de mivel két-három olyan mutációt is tartalmaz a tüskefehérjén, amelyek alapvetően befolyásolhatják a vírus bejutását a sejtekbe, és egy alvariáns esetén a fertőzésen átesett betegek vagy beoltott személyek immunválaszának lehetséges kikerülését, ezért a terjedésének monitorozása nagyon fontos”.

Koronaposzt extra - Breaking news HU: A Pro-Vitam Diagnosztikai és Kutatóközpont (vagyis mi) Romániában elsőként...

Posted by Szilard Fejer on Wednesday, 28 April 2021
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?