A WHO szerint már legalább 17 országban terjed a koronavírus indiai variánsa

Legalább 17 országban van jelen a koronavírus indiai variánsa, amely vélhetően felelős az Indiában kialakult egészségügyi válságért – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A hivatalosan B.1.617 jelű vírusvariánst – amely arról kapta hétköznapi nevét, hogy Indiában találkoztak vele először – összesen több mint 1200 DNS-szálban mutatták ki a szóban forgó országokban.

A legtöbb ilyen DNS-kódsort Indiából, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból töltötték fel az influenzavírusok DNS-adatait gyűjtő GISAID globális adatbázisba, de például Görögországból, Svájcból, Belgiumból és Olaszországból is – írta a WHO heti jelentésében az MTI szerint.

A világszervezet modellkészítései alapján a B.1.617 gyorsabban terjed, mint az Indiában megtalálható többi vírusvariáns, ami arra utal, hogy nagyobb a fertőzőképessége. Míg a WHO korábban csupán „érdekes variánsnak” nevezte az indiait, most már „aggasztónak”, ami arra utalhat, hogy veszélyesebb (fertőzőképesebb, halálosabb, a vakcináknak jobban ellenálló).Forrás: Agerpres/EPA

A variánssal kapcsolatban azonban még van több megválaszolatlan kérdés. A járvány indiai felgyorsulása mögött nemcsak ennek a változatnak a megjelenése állhat, hanem a járványügyi intézkedések be nem tartása, például a tömegrendezvények engedélyezése – jegyezte meg a világszervezet.

Szívszorító a helyzet

Delhiben a krematóriumok már nem bírják a terhelést, ezért máglyák építését kezdték meg, írta meg a 444.hu a The Guardian cikke alapján. Az egyik krematóriumban dolgozó személy az AFP hírügynökségnek úgy fogalmazott: nincs helyük a holttestek tárolására, és sosem gondolta volna, hogy ilyen rettenetes jeleneteknek lesznek szemtanúi.Hozzátartozók temetik halottjaikat | Forrás: Agerpres/EPA

A járvány elszabadulása miatt Indiában megteltek a kórházak, sok helyen az oxigénhiány jelent gondot. A többi között Románia is humanitárius segítséget küld a járvány által súlyosan sújtott országnak: 80 darab kisebb és 75 darab nagy (40 literes) oxigénpalackot, valamint két nagyteljesítményű oxigénterápiás készüléket.

Kedden ismét több mint 300 ezer új esetet jegyeztek az országban, 2770-en meghaltak. Szakértők szerint a valós szám sokkal magasabb lehet, mert egyrészt sokan nem is kerülnek kórházba, másrészt pedig feltételezések szerint bizonyos államokban nem a valós számokat jelentik a hatóságok.

Az Indiában tomboló járvány az egészségügyi szakembereket is meglepte. Nemrég az ázsiai ország kormánya még azt hitte, hogy „India leigázta a Covid-19-et”, így szinte minden korábbi korlátozást feloldottak. Esküvőket, politikai gyűléseket, vallási összejöveteleket lehetett tartani, sőt, áprilisban az ország északi részén megrendezték a világ egyik legnagyobb vallási összejövetelét, ahol emberek milliói ünnepeltek.

A The New York Times cikke szerint a koronavírus újabb indiai hullámának egyik tanulsága lehet, hogy azok az emberek, akik korábban enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen átestek a Covid-19 okozta betegségen, továbbra is kiszolgáltatottak a vírusnak. Ezen kívül a fertőzőbb új mutációk megjelenése is szerepet játszhatott a jelenlegi helyzet kialakulásában.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?