Koronavírus-járvány: világrekordot írt India a napi új fertőzésszám tekintetében

Közel 3 50 ezerrel nőtt egyetlen nap alatt a fertőzöttek száma. A hatóságok 2 767 halálesetről tudnak, de szakértők szerint a valós szám sokkal magasabb.

Indiában az elmúlt 24 órában 349 691-gyel emelkedett az igazolt koronavírus esetek száma, ami már a negyedik egymást követő napon jelent rekordot, s egyúttal abszolút globális csúcs.  A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a Delhiben található kórházak megteltek, elfogyott az oxigén és minden ágy megtelt, ezért kénytelenek elküldeni a betegeket. Hasonlóan kritikus a helyzet néhány más nagyváros kórházaiban is.

Arvind Kejriwal, Delhi főminisztere egy héttel meghosszabbította a hétfőn lejáró zárlatot a fővárosban, hogy megpróbálja megfékezni a vírus terjedését, amely négypercenként egy ember halálát okozza.

Indiában a fertőzések száma elérte a 16,96 milliót, a halálesetek száma pedig 192 311-re emelkedett, miután szombaton 2 767-en haltak meg. Csak az elmúlt hónapban a napi esetek száma nyolcszorosára, a halálozásoké pedig tízszeresére emelkedett. Egészségügyi szakértők szerint a halálesetek száma valószínűleg jóval magasabb a hivatalos statisztikában szereplő értéknél.

Az 1,3 milliárd lakosú ország humanitárius katasztrófa szélén áll,  figyelmeztetett Ashish Jha, a Brown Egyetem Közegészségügyi Iskolájának dékánja a Washington Postban szombaton megjelent véleménycikkében. Az Egyesült Államok közölte, hogy mélyen aggódik az Indiában megnövekedett koronavírusos megbetegedések miatt, és sürgősen segélyt küld Indiába. Azt egyelőre nem tudni, hogy miből áll majd a segély.

(Nyitókép: Pengő Zoltán)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?