banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Cîțu elárulta, hogy legkorábban mikortól számíthat lazításra Románia

Az oltáskampány sikerének függvényében június elsejétől tervezi a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások fokozatos feloldását a kormány, addig csak alkalmi jelleggel, vagy kísérleti események szintjén tekintenek el a szabályok betartásától – jelentette ki szerdai sajtóértekezletén Florin Cîțu miniszterelnök.

A kormányfő felidézte: június elsejéig legalább ötmillió állampolgár beoltását tűzték ki célul, ennek az átoltottsági szintnek az elérésétől függ a nyitás megkezdése. A kormány augusztusig tervezi elérni a „normális élethez történő visszatérés” feltételéül megszabott, a felnőtt lakosság 70 százalékát közelítő tízmilliós küszöbértéket.

Cîțu reményét fejezte ki, hogy az ortodox húsvét alkalmával, amely idén egybeesik a tengerparti idegenforgalmi szezon – hagyományosan május elsejére időzített – megnyitásával is, az emberek felelősen fognak viselkedni, és fegyelmezetten betartják az egészségügyi korlátozásokat.

Bár a sajtó már hetek óta azt valószínűsítette, hogy az ortodox húsvét hosszú hétvégéjén legalább a tengerparti strandokon feloldják a maszkviselési kötelezettséget és az üdülőtelepeken a jelenlegi 22 óra helyett később kezdődik majd a kijárási tilalom, a miniszterelnök egyértelművé tette: nem tekintenek el a szabályoktól, az egyedüli engedmény az, hogy vasárnapra virradó éjszaka a hívők részt vehetnek a húsvéti szertartásokon, de ezen az éjszakán is kizárólag a templomok – és nem a szórakozóhelyek – lesznek nyitva.

Cîțu megerősítette: szerdán is ülésezik a járványügyi korlátozások fokozatos lazítását előkészítő tárcaközi bizottság, de nem volt hajlandó semmilyen konkrétumot elárulni a testület által mérlegelt nyitási tervekről. Megemlítette: május folyamán lesz egy-két kísérleti esemény, a bukaresti nemzeti színház és az opera is maszkmentes előadást tervez a beoltottak számára, de a valódi nyitás az immunizációs kampánytól függ. „Ha a románok meg akarnak szabadulni a maszktól, oltassák be magukat” – sommázta Florin Cîțu miniszterelnök.

Románia közel húszmillió lakosából eddig 3 millió 200 ezer ember kapott legalább egy adag, közülük 1 millió 900 ezer pedig két adag oltást.

A járvány harmadik hulláma lecsengőben van, április elseje óta rendre az előző kéthetes mozgóátlagnál kevesebb új fertőzést diagnosztizálnak, az áldozatok száma azonban nem igazán csökkent. A szerdai jelentésben 2240 új fertőzés és 150 haláleset szerepel.

(Címlapfotó: gov.ro)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?