banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Iohannis szerint nem diszkriminálhatók azok, akik nem kapták meg a koronavírus elleni oltást

Nem önmagában az oltási igazolvány a probléma, hanem az, hogy ez ne legyen „a diszkrimináció eszköze” – nyilatkozta kedd este Klaus Iohannis államfő.

Az elnök azt mondta: „semmi fenntartása sincs” egy esetleges bizonyítvánnyal kapcsolatban, amit ellenzett, az viszont az, hogy ez ne váljon egy diszkriminatív vakcinaútlevéllé. „Nem gondolom, hogy megkülönböztetést tehetünk az oltás alapján. Nem oszthatjuk az európai polgárokat két csoportra: egyesek elmennek nyaralni, mások nem. Vannak olyan jogok, amelyek törvényben rögzítettek és mindenki számára garantáltak" – magyarázta az államfő a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Úgy vélte: az említett igazolványt csak orvosi célokra kellene használni, arra például, hogy kizárja a karantént egy idegen országban.

„Nem használhatjuk ezeket az igazolásokat arra, hogy korlátozzuk például a szabad mozgást. Ha valaki nem rendelkezik ezzel az igazolással, nem mondhatják neki, hogy nem utazhat Európába. De utazhat. Viszont tiszteletben kell tartania azokat a korlátozásokat, amelyek az adott államban érvényesek. Tehát nem az igazolás léte a problémás, hanem az, ahogyan használjuk, hogy orvosi célokat szolgáljon, de ne tegyük ezt a megkülönböztetés eszközévé" – magyarázta Klaus Iohannis.

(Nyitóképen: Klaus Iohannis | Fotó: presidency.ro)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?