Iohannis: az oltási bizonyítványt nem a szabad mozgás feltételeként, hanem orvosi célokra kellene felhasználni

Az oltási bizonyítványt orvosi célokra kellene felhasználni, hangsúlyozta Klaus Iohannis államelnök az Európai Tanács rendkívüli ülésén, amely távkonferencia formájában zajlott csütörtökön és pénteken.

Románia elnöke európai szinten összehangolt és egységes gyakorlatot javasolt az oltási bizonyítvánnyal kapcsolatban, amelyet véleménye szerint orvosi célokra kellene felhasználni, tájékoztat az Államelnöki Hivatal pénteken kiadott közleményében.

Az ülés napirendjén szerepelt a koronavírus-világjárvány uniós szintű, koordinált kezelése, az EU egészségügyi és válságkezelési rugalmasságának megerősítése, az egészségügyi unió megteremtésének perspektívája és a nemzetközi együttműködés kérdései ebben az ágazatban. Szó volt ugyanakkor biztonságról és védelemről, és az EU déli szomszédságáról.

Az ülésen elfogadott nyilatkozatban az európai vezetők hangsúlyozták az országos oltáskampányok megfelelő ütemben és körülmények között való lezajlásának fontosságát. Különös figyelmet fordítottak ugyanakkor a koronavírus új változatainak azonosítására való képesség megerősítésével, és az oltások ennek megfelelő adaptálásával kapcsolatos kérdésekre. Az európai vezetők véleményt cseréltek a pandémia okozta helyzetről, és az ebből levonható tanulságokról, amelyek figyelembe vételével meg lehet erősíteni az EU reakcióképességét.

Az államfő az Európai Tanács távkonferenciáján vett részt | Fotó: presidency.ro

Klaus Iohannis államelnök felszólalásában hangsúlyozta, hogy az oltások szállításában tapasztalt késlekedések és az oltási ritmusban a különböző országok között tapasztalt eltérések ellenére, európai szinten a tervek szerint zajlik az immunizálás.

Az államfő azonban jelezte, hogy az EU szintjén nem sikerült összehangolt megközelítést alkalmazni egyes járványügyi intézkedések, például a korlátozások tekintetében, amelyek így tagállamonként jelentősen eltérnek a határellenőrzés, illetve a személyek és áruk szabad mozgásának biztosítása szempontjából. Támogatta ugyanakkor azon mechanizmus mielőbbi kidolgozását, amely révén az Európai Unió oltóanyag-támogatást nyújthat a közösségen kívüli országoknak is, rámutatva, hogy Románia 200 000 dózis vakcinát készül adományozni a Moldovai Köztársaságnak.

Az ülés másik témája az EU biztonsága és védelme volt, és az elfogadott nyilatkozatban az európai vezetők megerősítették az EU szoros elkötelezettségét a NATO-val való együttműködésben, illetve az ENSZ-szel és más kulcsfontosságú regionális partnerekkel való viszony megerősítését.

Iohannis hangsúlyozta, hogy Románia továbbra is támogatja az EU védelem és biztonság terén tett erőfeszítéseit, és segíti az Unió és a NATO közötti stratégiai partnerség megerősítését, hangsúlyozva, hogy ez alapvetően fontos az Unió biztonsága szempontjából.

Kapcsolódók

Kimaradt?