Erdélyi falvakban szervez színházi előadásokat a Shoshin egyesület

Kolozs és Szatmár megyei falvakba viszi el öt erdélyi társulat színházi előadásait a kolozsvári székhelyű Shoshin Színházi Egyesület májusban és júniusban egy EU-s projekt keretében.

A Shoshin közleményében arról tájékoztat, hogy 2019 márciusában lépett be a SPARSE (Supporting and Promoting Arts in Rural Settlements of Europe – Művészetek támogatása és népszerűsítése Európa vidéki településein) projektbe, mely a közel 4 évtizedes múlttal rendelkező angliai turnéhálózatot veszi alapul, helyi körülményekhez adaptálva. Idén egy tavaszi turné keretében látogatnak el hét faluba öt különböző társulat előadásával, annak érdekében, hogy elérhetővé tegyék a kultúrát olyan személyek számára is, akik nehezebben férnek hozzá. A turné májusban és júniusban folyik, a jelenlegi egészségügyi rendeletek tiszteletben tartásával.

A SPARSE az angliai Take Art által megpályázott hároméves projekt a Kreatív Európa program finanszírozásában, melynek célja, hogy négy ország (Olaszország, Észtország, Litvánia és Románia) vidéki településein elérhetővé tegyen különböző színházi és tánc előadásokat, azon személyek számára, akiknek korlátozott a lehetősége a kultúrához való hozzáféréshez. A SPARSE partnerség romániai tagjaként a Shoshin arra törekszik, hogy hozzájáruljon a különböző falvak lakói kultúra iránti érdeklődésének felkeltésében és fenntartásában. A projekt indulásakor résztvevő 5 település száma 7-re duzzadt, így most már a Kolozs megyei Méra, Bonchida, Magyarvista, Türe, Szucság és Várfalva község, valamint a Szatmár megyei Börvely tartoznak a SPARSE romániai hálózatához.

Annak érdekében, hogy megfelelő előadással tudjanak szolgálni, az adott falvak igényeihez mérten, a Shoshin egy előadásmenüt kínált fel a helyi közösség képviselőinek, akik kiválaszthatták ezek közül a közösségükhoz leginkább megfelelőt.

A SPARSE tavaszi turné programja a következő:

  • Május 13., Méra - Kövekkel a zsebében (Figura Stúdió Színház - Gyergyószentmiklós)
  • Május 16., Bágyon (Várfalva község) - Művészet (Udvartér Teátrum - Kézdivásárhely)
  • Május 17., Börvely - Művészet (Udvartér Teátrum - Kézdivásárhely).

A turné folytatásaként május végén a Yorick Stúdió játssza Magyarvistán és Bonchidán a Szeretik a banánt, elvtársak? című előadást, ugyanekkor kerül sor Szucságban a Just Push Play című improvizációs előadásra, míg június első felében a sepsiszentgyörgyi M Stúdió Türében lép fel a Lift című mozgásszínházi előadással.

A tavaszi turné előkészületeivel párhuzamosan a szervező Shoshin Színházi Egyesület őszi turnét is tervez, ugyanezen modell alapján, a nemzetközi partnerségen belül pedig már zajlanak az előkészületek egy újabb 3 éves ciklus megpályázását illetően. A projekt támogatói az Európai Unió Kreatív Európa programja, illetve a Nemzeti Kulturális Alap (NKA).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?